Mâncarea și băutura moldovenească

Pe data de 09 și 10 aprilie în incinta  Bibliotecii Ștefan cel Mare Şcoala  de weekend  ,,English up your traditions„, iniţiat de Centrul Naţional al Tineretului iYoung, și-a desfăşurat cu succes  proiectul Cursului de limba engleză organizat de Linguta și Acord Plus având profesori specialiști : Zinaida Rotaru, Elena Cobzeva și Ina Nacladă. Amatorii au avut posibilitatea de a-și  îmbogăţi vocabularul. Scopul proiectului este cunoaşterea traducerii terminologiei române a tradiţiilor şi simbolicii de stat în limba engleză de către tineri pentru a fi capabili să promoveze Republica Moldova la nivel internaţional.

12971077_1255646571130533_2783213883925850457_o

Prima parte a cursului a avut ca tematică  ,,Mâncarea tradiţională moldovenească„., Moldovan Traditional Food. Cursul s-a început cu apelul unde fiecare cursant se prezenta și î-și spunea pasiunile. După prezentarea temei și explicarea noțiunilor unelor feluri de mîncare tradițională a Republicii Moldova urma un test unde cursanții desemnau tipul de mîncare după descrierea de pe slide-uri. Au urmat alte teste în echipe și pregătirea unei rețete cu ingrediente tradiționale. Se desemna un lider al fiecărei echipe și prezenta celorlalte echipe rețeta iar restul participanților imitau prepararea rețetei. Echipele purtau nume de : vânătă, cartofi, roșii, morcovi, castraveți. Altă însărcinarea consta în precizarea unor ingrediente ale unui tip de mâncare ( ex, mămăliga) iar celelalte echipe ghiceau felul de mîncare. S-au efectuat pregătirea unei prăjituri ( ex, cozonac) și de a pune cuvântul correct în spațiile libre din fraze de pe ecran.

Ca temă pe acasă au avut de a pregăti o conversație în restaurant dintre client și chelner cu unele mici glume.

Partea a doua a cursului a constant în Băuturile cramelor de vin a Mileștiilor  Mici. S-a urmărit un filmuleț pe ecran în care un turist strain apreciază calitatatea și gustul vinului.

Au urmat exerciții de relaxare cu ochii închiși în care fiecare cursant  își imagina unde se află : în familie la cină sau într-un local…. Au experimentat descrierea rețetei de ardei umpluți cu ingrediente diverse și au făcut o conversație ca cetățean strain într-un local comandând un sort de vin asortat cu un fel de mâncare tradițională.

La final au efectuat un cântec despre mâncărurile tradiționale în format de răp.