26 iunie – Ziua internațională de luptă împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri

Revistă bibliografică

anti-drog

În fiecare an, începând din 1987, la data de 26 iunie, se celebrează Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri, zi decisă de Adunarea Generală a ONU, ca o expresie a implicării acestei organizaţii în consolidarea acţiunilor şi cooperării la nivelul statelor membre, pentru a atinge obiectivul de a avea o societate fără consum abuziv de droguri. Cu acest prilej, Organizaţia Naţiunilor Unite atrage atenţia opiniei publice şi guvernelor din întreaga lume faţă de o stringentă şi actuală problemă de sănătate publică – consumul de droguri.

În cest scop am elaborat o revistă bibliografică pentru a observa şi a înţelege cât de grav ne afectează viaţă nouă şi celor care consumă. Această problemă trebuie stopată şi elinate toate posibilităţile ca adlescenţii şi copiii să nu ajungă pe mâna traficanţilor de droguri.

 

0fb25bf5ad540d9d4e128fc1681f9a1a-6953204-235_235_11

Blume, Arthur W. Consumul şi dependenţa de droguri : ghid practic de evaluare, diagnostic şi tratament / Arhur W. Blume; trad. : Miruna Andriescu, Florin Sia. – Iaşi : Polirom, 2001. – 470 p.

Prin amploarea pe care a căpătat-o la nivelul întregii societăţi si prin efectele dezastruoase pe care le are asupra sănătăţii indivizilor, consumul de droguri a devenit un fenomen îngrijorător, caăruia medicii şi psihologii îi acordă o atenţie specială.  Arthur W. Blume adoptă perspectiva biopsihosociala asupra adicţiilor în vederea unei înţelegeri cât mai complete a acestora şi, implicit, a construirii unor terapii cât mai eficiente. El pune la dispoziţia psihoterapeuţilor, psihiatrilor, medicilor şi asistenţilor sociali ce lucrează cu consumatorii de droguri un ghid care îi ajută să recunoască o problemă legată de droguri, să identifice rapid resursele profesionale, să elaboreze un plan terapeutic eficient sau un program de recuperare adaptat clientului, dar şi să prevină recidivele.

images

Dox, I. G.; Melloni, B.J.; Eisner, G.M. Dicţionar medical ilustrat / I. Dox. – Bucureşti : Editura Ştiinţelor Medicale, s.a – p. 153.

 

 

descărcare (1)

Edwards, Griffith. Drogurile : o tentaţie ucigaşă / Griffith Edwards: trad.: Octav Ciucă. – Piteşti : Paralela 45, 2006. – 332 p.

Drogurile, legale sau ilegale, sunt folosite de mulţi oameni fără ca sănătatea acestora să fie câtuşi de puţin afectată într-un mod negativ. Drogurile pot fi însă periculoase, iar influenţa  lor nefastă asupra sănătăţii, bunăstării şi productivităţii oamenilor din toată lumea este în prezent înfiorătoare, şi continuă să se amplifice. Această carte analizează istoria relaţiilor pe care oamenii le-au avut cu larga varietate de substanţe psihotrope. Drogurile pot fi înţelese cu adevărat daor în contextul lor istoric şi social-cultural – în afara acestuia nu au nici o semnificaţie. De ce canabisul a devenit ilegal în secolul al XX-lea şi de ce, în zilele noastre, redevine acceptat pe o scară din ce în ce mai largă? Cât de eficientă va putea fi legislaţia de acordare a licenţelor în schimbarea obiceiurilor populaţiei legate de consumul de băuturi alcoolice? Ce au în comun consumul de opiu cu cel de LSD? De ce oamenii din diferite ţări şi din epoci diferite se raportează diferit la aceleaşi droguri şi cum ne influenţeaza acest aspect deciziile pe care le luăm în privinţa controlului drogurilor. Cartea de faţă prezintă o abordare cu totul noua şi lucidă a foarte controversatei probleme a drogurilor. Susţinând o considerare a tuturor drogurilor – de la valiu la cocaiă „crack“ – ca fiind mai mult decât suma structurii lor chimice, autorul susţine ideea că efectele drogurilor depind de cadrul social, de moştenirea istorică şi de psihologia individului la fel de mult ca de drogul propriu-zis.

 

adevarul-prevenirea-si-tratamentul-principalelor-afectiuni

Morin, Yves. Prevenirea şi tratamentul principalelor afecţiuni / Yves Morin. – Bucureşti : Adevărul Holding, 2011. – Vol. IV. –  p. 173 – 176.

Cu toţii ne dorim să fim sănătoşi de-a lungul întregii noastre vieţi. O mai bună cunoaştere a bolilor importante ne permite uneori să le evităm sau, cel puţin, să acţionăm chiar din momentul apariţiei lor, ceea ce asigură de cele mai multe ori vindecarea lor.Reale probleme de sănătate ale momentului sunt şi cele care reyultă din propriile noastre alegeri şi acţiuni;  cauyate de consumul de droguri. Limitarea accselui la droguri prin reglemetări ale controlului traficului şi prin pedepsirea distribuţiei şi consumului constituie măsuri eficace pentru a preveni toxicomania.

 

drogurile-si-adolescenta---raspunsuri-la-intrebarile-parintilor_1_fullsize

Gaudet, Etienne. Droguriele şi adolescenţa : răspunsuri la întrebările părinţilor / Etienne gaudet; trad.: Deliana Vasiliu. – Bucureşti . Minerva, 2007. – 128 p.

Psihopedagog de renume, Etienne Gaudet conduce de foarte mulţi ani proiecte destinate studierii cauzelor consumului de droguri în rândul tinerilor, dar şi modalităţilor de prevenire, intervenţie ori readaptare la viaţa socială a celor afectaţi de acest flagel.
Colecţia „Omul de lângă tine“, pe care editura Minerva o propune cititorilor începând cu acest titlu, aduce în discuţie problemele delicate privind raporturile dintre părinţi şi copii. Majoritatea conflictelor dintre generaţii are la baza neînţelegerea reciprocă, neacceptarea valorilor celorlalţi. Dacă se priveşte comunicarea ca un pas vital în stingerea acestor conflicte, soluţiile practice de depăşire a situaţiilor delicate nu se vor lăsa aşteptate, iar armonia nu va întârzia să se restabilească.

clinica-mayo-ghidul-sanatatii-familiei-editia-a-iii-a_1_fullsize

Litin, Scott C. Ghidul sănătăţii familiei / Scott C. Litin. – Bucureşti: ALL, 2006. – P. 905 – 906.

Ghidul sănătăţii familiei se bazează pe premisa că informaţia este esenţială în menţinerea unei bune stări de sănătate. Acest ghid ajută familia pentru a avea un mod sănătos de viaţă. Cu cât ştim mai multe şi prevenim multe afecţiuni care ameninţă sănătatea noastră, cu atât mai bine vom fi înarmaţi pentru a trăi sănătos. Acest ghid ne va ajuta să găsim informaţii practice şi uşor de înţeles pentru a rămâne productivi şi să luăm decizii informate în ceea ce priveşte sănătatea noastră. 

descărcare

Richard, Denis. Dicţionar de droguri, toxicomanii şi dependenţe / Denis Richard. – Bucureşti : Editura Ştiinţelor Medicale, 2007. – p. 578  – 584.

Acest dicţionar descrie drogul ca substanţă farmacologică şi ce este un drog? Înainte era un medicament. Apoi avem o clasificare a lor. Care se împarte după : clasificare după efectele lor clinice, clasificarea după puterea toxicomanogenă, clasificarea juridică. Avem o distincţie dintre droguri uşoare şi droguri tari. Şi ce este drogul de sinteză şi ce înseamnă cuvântul drogat. Descrierea se termină cu toximanii şi durere. Cum putem combate infectarea şi durerea cauzată de drogurile puternice.