60 de ani de la nașterea jurnalistului Vasile Botnaru

Pe la sfârșitul secolului trecut, spațiul geografic dintre Prut și Nistru a dat contur unui fenomen jurnalistic autentic, performant și de calitate, prin personalități marcante în domeniu, crescute în ascunzișurile sau locurile mai ferite de povara odioasă a rigorilor ideologice sovietice și care n-au acceptat sub nici o formă inerția primitivă, rigidă și perseverentă postsovietică  a diletantismului. Vasile Botnaru vine anume din acel calvar blestemat pentru a aduce un pic de lumină și suflare proaspătă, culese de pe unde știe doar el. Astăzi, Vasile Botnaru este jurnalist notoriu, pictor talentat din Republica Moldova, dar și directorul biroului din Chișinău al postului Radio Europa Liberă. (născut la 12 ianuarie 1957  în s. Cinișeuți, Rezina.)

Vasile Botnaru vine dintr-o familie de pedagogi ”cu cărți în casă ”. După școala din satul de baștină, scăldat în albia realităților ”pioneriei leniniste”, pleacă, cu anumită doză de ”naivitate și iresponsabilitate” să facă studii superioare, pe loc, la Chișinău, dar le continuie, mai apoi, la Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat ”Mihail Lomonosov” din Moscova. Abia acolo, ”provincial fiind”, începe să înțeleagă ”realitatea sovietică schizofrenică ”. Imediat după studii, începe să lucreze la ziarul ”Viața satului”, în calitate de reporter și, un timp, chiar și fotograf.  Mai târziu se face  secretar de redacție și, ulterior, comentator politic.

Împreună cu alți colegi de breaslă, jurnaliști talentați, cu discernământ și perspicacitate, au fondat, în anul 1992, Agenția de știri Basa-Press, instituție mediatică netutelată pe vremuri. O implicare masivă a lui Vasile Botnaru a fost și în procesul  de  lansare a postului de televiziune  Pro TV Chișinău. Ulterior, se face  corespondent al Agenției Associated Press.  În prezent, jurnalistul Vasile Botnaru este instructor la Școala de Studii Avansate în Jurnalism a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI). Grație promovării clare și deontologice a valorilor autentice ale meseriei, deține mai multe trofee, cum ar fi ”Cei mai buni jurnaliști ai anului”, acordat de CJI sau, în anul 2009, Ordinul Republicii.  Pe lângă jurnalism Vasile Botnaru mai practică și pictura. Până acum el a realizat câteva expoziții de picturi în vin și cafea.

Jurnalistul Vasile Botnaru e cunoscut inclusiv pentru tichiile sale. Un accesoriu cum nu mai are nimeni altul. Acesta are o colecție impresionantă de circa 30 de șepci, pe care le poartă cu mândrie. Procurate sau dăruite de prieteni, tichiile omului vin din toate părțile lumii: „Eu mi-am făcut și o teorie. Omul trebuie sa aibă un acoperamânt. Este si un proverb, „omul născut cu tichie, e adică norocos, pentru că el se protejează.”3135881

Pentru prima dată, Vasile Botnaru a purtat o asemenea șapcă în 2008, pe când era în Praga. Șapca i-a fost dăruită de niște georgien
i, iar jurnalistul a purtat-o din solidaritate cu ei, Georgia fiind pe atunci în război.

Cam așa e, pe scurt, jurnalistul nonconformist și pictorul Vasile Botnaru la începuturile mileniului trei.

În această zi, colaboratorii și cititorii  Bibliotecii ” Ștefan cel Mare” sunt alături de d-voastră  și vă dorim  un an plin de realizări frumoase și succes.  Să fiți  plin de admirație și departe de orice invidie. La mulți ani, Vasile Botnaru!

Realizat de Canțîr Lia