Clubul Ingenioşii : Ce ? Unde? Când?

Cu ocazia omagierii a 166 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, la Clubul Ingenioşii a  fost organizat un eveniment cultural, închinat memoriei și personalității celei mai însuflețite ale culturii românești.

În fiecare an, pe data de 15 ianuarie, Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei românești” ajunge la inimile celor care îl omagiază şi care se face simțit prin poemele cunoscute. Are cel mai lung poem de dragoste, „Luceafărul” și a descris copilăria pe care a petrecut-o la Botoșani și Ipotești în versuri. Nu este român care la școală nu a învățat măcar o poezie de Eminescu sau vreun îndrăgostit care nu a putut alege vreun poem al poetului, pe care să-l recite iubitei.

În Chişinău un liceu îi poartă numele marelui poet, iar pe Aleea Scriitorilor stă la loc de cinste bustul acestuia, şi  unul în faţa Uniunii Scriitorilor din Chişinău.

Printre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu amintim „Somnoroase păsărele”, „Floare albastră”, „Luceafărul”, „Scrisoarea I” „Scrisoarea II”, „Scrisoarea III”, „Scrisoarea IV”, „Lacul”, „Revedere”, „Pe lângă plopii fără soț”, dar și altele care cu siguranță au rămas în memoria oricărui iubitor de poezie și nu numai.

Pe lângă aceste informaţii spuse de copiii de la Şcoala – Grădiniţă „Pas cu Pas” nr. 152 din clasele a IV, III, au aflat şi unele lucruri pe care nu le ştiau. De exemplu sunt 10 lucruri despre Mihai Eminescu, care ne oferă ocazia să îl cunoaştem mai bine ca poet, copil şi personalitate.

  1. A scris poezii până în momentul  morţii : Viaţa şi Stele în cer.
  2. În copilărie obişnuia să îşi sperie tatăţ cu şerpi pe care îi prindea şi îi ascundea după casă apoi îl chema.
  3. De unde la inspirat să scrie poezia „Pe lângă plopii fără soţ„, fiind îndrăgostit de o fată Cleopatra Leca Poenaru pe strada ei unde des trecea a numărat plopii şi eruau fără soţ.
  4. Cine i-a schimbat numele din Eminovici în Eminescu.
  5.  Avea o minte foarte ageră şi juca foarte bine şah.
  6. Îi plăcea să joace fotbal.
  7. Există un film documentar despre viaţa lui Mihai Eminescu, regizat de Emil Loteanu şi a apărut în anul 1987.
  8. Nu îi plăcea matematica, fiind după părerea lui o materie care nu îi intra în cap fiind dintre cele mai grele de pe faţa pământului.
  9. Cunoştea multe limbi străine : latina, italiana, spaniola, franceza, sârba, greaca, albaneza, turca ş.a.
  10. Una din slăbiciunile lui era să profite de liniştea nopţilor.

Despre Mihai Eminescu suplimentar s-au folosit surse din internet şi din  cărţi despre : viaţa şi creaţia lui Mihai Eminescu.

realizat de : Doina Spătaru