Curiozitati despre râs: cand și cine râde mai mult?

10154386_626032627479779_716365917_nSe zice că o zi în care nu ai râs e o zi pierdută, așa că dacă nu ți-ai luat porția de „hahahahaha” pe ziua de azi să știi că încă mai ai timp, iar aici nu ne referim la numărul de LOL-uri sau de „emoji” pe care l-ai trimis prietenilor tăi azi.

Nu-i așa că sunt unele momente în care ți-e dor să râzi până îți dau lacrimile și te doare burta? Să-ncerci să te oprești, dar cu toate astea întreg corpul tău să vrea să se bucure în continuare de sentimentul de libertate care vine odată cu o glumă bună sau o poveste amuzantă? Și-apoi să te lași cuprins de o stare de bine pentru că ai uitat de tot pentru câteva minute și ai trăit clipa.

shutterstock_2109145Râsul face minuni atât pentru corpul cât și pentru mintea noastră, mai ales că este o reacție naturală ce nu poate fi mimată. Mai multe curiozități aflați mai jos:

 1. Tindem să râdem de 30 de ori mai mult atunci când suntem înconjurați de alte persoane față de momentele în care suntem singuri.
 2. Sobolanii râd atunci când sunt gâdilați, dar și atunci când se joacă împreună. Psihologul Jack Panksepp a observat acest lucru în anii ‘90.
 3. Creierul nostru poate face diferența între râsul forțat și cel natural. Asta pentru că atunci când auzim pe cineva râzând începem să căutăm involuntar motivul pentru care se întâmplă acest lucru.
 4. Chiar dacă nu înlocuiește mersul la sală, se spune că atunci când râzi îți întărești mușchii feței, ai abdomenului și ai diafragmei.
 5. Unele studii au ajuns la concluzia că 15 minute de râs pe zi îți pot prelungi viața cu aproximativ două zile. Așa că, profitați de orice moment ca să râdeși cu poftă.
 6. Se pare că o mică porție de râs imediat după ce te-ai trezit are același efect ca băutul unei cești de cafea. Bine, probabil că nu în zilele de luni. :)))
 7. Gelotologia este știința care se ocupă cu studiul râsului și a efectelor acestuia asupra corpului nostru. hqdefault
 8. Femeile râd cu 126% mai mult decât bărbații.
 9. Râsul poate stabili rapid o legătură între oameni. Când ne amuzăm de ceva într-un grup sau cu o altă persoană, această conexiune îndepărtează stresul cauzat de momentele în care te afli pe lângă oameni noi.
 10. Râsul chiar este contagios. Sunetul acestuia activează anumite părți ale creierului care sunt în legătură directă cu mușchii feței, pe care îi pregătesc să se alăture activității.
 11. Conform cercetărilor, cuplurile care zâmbesc sau râd atunci când discută subiecte dificile au un nivel mult mai ridicat al satisfacției din cadrul relației.
 12. Deși putem să afișăm un zâmbet fals atunci când nu ne simțim bine, râsul nu poate fi mimat. Nu ai cum să-ți păcălești creierul să creadă că ești fericit. Râsul e ceva natural.
 13. Aparențele contează când vine vorba de a găsi persoana potrivită, iar tot mai mulți oameni spun că își doresc parteneri cu simțul umorului.
 14. Copiii râd de trei ori mai mult decât adulții. Poate ar trebui să luăm niște lecții de la ei.

mori-de-ris-9_5de680543516c5