Știați că…

 Dragii noștri cititori, există un număr mare de legende ce țin de  Sfânta Sărbătoare a Învierii. Una din cele mai frumoase o propunem spre familiarizare  și este –Legenda Florii Paștelui.
SANY0027Când Bunul Dumnezeu a făcut întreaga Sa creaţie, a împodobit toată Grădina Raiului cu flori care mai de care mai frumoase şi mai parfumate. Dacă cerul este împodobit tot cu stele, atunci şi pământul a fost împodobit cu flori. Dintre toate florile pe care Dumnezeu le-a pus în Grădina Raiului şi care s-au răspândit apoi pe tot pământul, cu siguranţă cea mai aleasă este Floarea Paştelui sau Păştiţa. Pe cât pare de firavă şi de neînsemnată, pe atât este de suavă şi de frumoasă. Se spune despre ea că pentru o zi este regina florilor, iar acea zi este Sfânta Sărbătoare a Învierii – Paştele. Şi aceasta pentru că a fost printre martorii Învierii Fiului lui Dumnezeu. De aceea are şi haina strălucitoare alb-gălbuie, asemenea luminii.  

34480198

Atunci când Domnul Isus Hristos fusese răstignit și era dus către mormânt, tot drumul era presărat cu niște floricele mohorâte ce plîngeau alături de femeile mironosițe. Atunci una dintre ele a cules un buchetel și l-a așezat la întrarea în care era săpat mormîntul. Întrarea în mormântt fusesă acoperită cu o piatră mare, ce nu putea fi urnită decât de mai mulți oameni la un loc.

Nimeni nu văzuse atunci acele flori mititele, firave şi neluate în seamă (aşa cum nici Hristos n u fusese luat în seamă de cei care ar fi trebuit să recunoască în El pe Fiul lui Dumnezeu), prinseseră rădăcini şi străjuiau la rândul lor piatra de la uşa mormântului.

84Dar cum în miez de noapte piatra s-a dat la o parte şi Fiul lui Dumnezeu, care a biruit moartea, a înviat şi o lumină mare s-a ivit la uşa mormântului, floricelele firave ce parcă plângeau, au devenit deodată strălucitoare şi vesele, mărturisind şi ele Învierea, împreună cu îngerul ce se afla şi el chiar lângă mormânt.

De atunci, o dată pe an, printre surate,  în noaptea cea sfântă a Paştelui, pline de strălucire, aceste flori ,,cântă” şi ele Hristos a înviat şi, după ele întreg neamul florilor. Şi tot de atunci, aceste flori galbene sau albe ca lumina Învierii, se numesc Florile Paştelui sau Păştiţe. 

Realizat: A.David; Irina Tabacari