Concursul ”Cartea bună – lume adună”

 Omagiu ”adevăraților eroi tăcuți ai neamului”

În data de 29 mai, s-a desfășurat ultima ediție a concursului ”Cartea bună-lume adună”. De această dată, cartea propusă spe lectură, aparține marelui scriitor pentru copii, Spiridon Vangheli, ”Copii în cătușele Siberiei”. Elevii clasei a III-a de la Liceul Iulia Hasdeu și Școala-Grădiniță Pas cu Pas nr. 152, au lecturat-o cu mult interes. Pentru început, una dintre elevele de la Școala-Grădiniță Pas cu Pas nr. 152, Dina Cobzari, a pregătit un poster, pe care l-a prezentat în fața colegilor săi, iată cîteva impresii din acesta: ”Pentru prima dată am lecturat o carte atît de tristă. A fost pentru mine tragic momentul când a murit mama Oliței. Sunt niște relatări ce descriu faptele reale din trecut ce ne reprezintă istoria. Citind nuvelele, am realizat cât suntem de fericiți, noi, copiii din generația modernă. Mai ales am simțit o compasiune enormă față de copiii care au trebuit să sufere mulți ani în urma războiului”.

18870125_1487107331339423_1973961633_o

De asemenea, elevii s-au pregătit temeinic de concurs și prin faptul că, fiecare clasă, a pregătit cîte 5 întrebări pe care le-au adresat unii altora; majoritatea copiilor, au făcut cîte un desen și cîțiva dintre ei, au făcut cîte un mic comentariu asupra acestuia. O altă însărcinare, a fost  aceea de a menționa care sunt, după părerea lor, cele mai  importante cinci cuvinte din carte. Elevii de la Liceul Iulia Hasdeu, au ales următoarele cuvinte: apă, cireșe, pădure, nasture, Olguța, iar cuvintele – pădure, Siberia, apă, văgăună, curcubeu – au fost alese de către copiii din cealaltă instituție. Doamnele învățătoare, și-au adus și ele aportul la acest concurs, pregătind fiecare cîte 3 întrebări, pe care le-au adresat celeilalte clase: întrebările dnei Lilia Chilian, pentru elevii de la Școala-Grădiniță Pas cu Pas nr. 152, au fost următoarele: ”Unde au găsit-o pe Olguța ?”, ”Cine era mătușa Varvara ?”, ”Ce-ai face tu, dacă te vei rătăci prin pădure ?”, iar întrebările dnei Veronica Tcaci, sunau în felul următor: ”Relatați fragmentul unde apare tricolorul ?”, ”Relatați fragmentul unde se vorbește despre cartofi”, ”Ce mesaj i-ai transmite, dacă azi ai vedea-o pe tanti Olița ? Ce-ai spune ? ”. Elevii au răspuns cu mult entuziasm la întrebările adresate, fiind ”o mare de mâini” în sală.

Cartea ”Copii în cătușele Siberiei”, a plăcut mult copiilor și care a ”lăsat urme” în micile lor inimi. Mulțumim tuturor pentru participare și implicare.

realizat de Lilia Beșan, șef-oficiu