Importanţa inteligenţei emoţionale

La 16 septembrie 2018, Biblioteca “Ștefan cel Mare”, în parteneriat cu Centrul de Asistență Psihologică și Socială OPORTUNITATE”, a organizat masa rotundă cu tema “Importanţa și perfecționarea inteligenţei emoţionale”.

Problema inteligenţei emoţionale prezintă o importanţă deosebită, fiind apreciată esenţial la nivel empiric pentru performanţa socială a unui individ.

Nu numai la nivel politic şi de reprezentare socială, dar și în relaţiile obişnuite, interindividuale rolul inteligenţei emoţionale este presupus a fi unul deosebit. Inteligenţa emoţională, ca fenomen psihic complex, îşi pune amprenta pe parcursul întregii vieţi a omului, pe comportamentul său, fără de care ar fi dificil de explicat relaţia persoanei cu cei din jur, comunicarea interpersonală, înţelegerea celorlalţi şi construirea proprii strategii de acţiune în societate.

Cercetările ştiinţifice demonstrează necesitatea dezvoltării inteligenţei emoţionale, asigurând adaptarea de succes, păstrarea sănătăţii mentale şi a rezistenţei la situaţii de stres.

Au fost abordate un șir de subiecte importante:

  • Gestionarea eficienta a propriilor emoții și creșterea semnificativă a calității vieții;

  • Aspectul fizic și nivelul inteligenței emoționale;

  • Strategii de dezvoltare a inteligenţei emoţionale;

  • Studiul relaţiei dintre inteligenţa emoţională şi succesul şcolar;

  • Inteligenta emoțională și capacitățile de comunicare la copii cu intelect limită.

Rapoartele au fost prezentate de specialiști în diverse domenii: A.Cojocaru, psiholog practician, expert în comunicare; Marina Sleahtici, medic cosmetolog, Director-Studio cosmetologic, Angela Ganea, formator, specialist probleme protecție și integrare socială a copiilor; Natalia Cabac, formator, consultant; Bini Olesea, doctorand IPS I.Creangă, psihologia specială.

Rezultatele mesei rotunde:

  • Identificarea și înțelegerea mai bună a propriilor emoții;

  • Înțelegerea mai bună a celor din jur și o conviețuire cu un grad de confort ridicat;

  • Crearea de relații mai bune la toate nivelele cu cei din jur și creșterea productivității și a imaginii personale;

  • Dezvoltarea abilităţilor de autoreglare emoțională – cunoașterea emoţiilor, identificarea propriilor emoţii în diferite situaţii, explicarea emoţiilor, verbalizarea emoţiilor, controlul furiei.41965182_2205508366373236_520787401937780736_n