Ziua Internațională a cărții pentru copii

La 2 aprilie, întreaga omenire celebrează Ziua Internațională a cărții pentru copii. O sărbătoare dedicată amintirii celui mai îndrăgit autor de povești și basme, danezul Hans Christian Andersen, care împlinește 212 ani de la naștere.

Mica Sirenă, Hainele cele noi ale împăratului, Rățușca cea urâtă sau Crăiasa Zăpezilor sunt doar câteva dintre cărțile sale, care au străbătut timpul, fiind îndrăgite și în zilele noastre.

Sărbătoarea este un prilej pentru a-i captiva pe cei mici, mai întâi să asculte, iar mai apoi să citească povești.

În toată lumea, sunt organizate lecturi publice și sunt puse în scenă povești și basme.

De asemenea, această zi este considerată ca o forță miraculoasă, care promovează dorințele deosebite ale celor mici. Curajul lor de a trăi prin prisma cărților, descoperirea lecturii devine o mare plăcere.

Cu această ocazie, la biblioteca ,,Ștefan cel Mare’’ s-au organizat activități, în care s-au lecturat mai multe povești, cum ar fi:  Cenușăreasa, Crăiasa zăpezii, Degețica, Fata babei și fata moșneagului, Motanul încălțat, Prâslea cel voinic și merele de aur, Prințesa și bobul de mazăre, Ursul păcălit de vulpe etc.

A fost organizată și o activitate extra-muros la Școala-Grădiniță nr. 152 „Pas cu Pas”, unde s-a lecturat povestirea „Uleiul ucigaș” și copiii au înțeles că neatenția și imprudența poate să ne coste viața și sănătatea. Prin intermediul povestirii „Prietena mea, mătura”, copiii au înțeles că trebuie să fim atenți când vrem să-i protejăm pe cei din jur, făcând farse și lucruri negândite. Textul „Limba și dinții” de Leonardo da Vinci i-a învățat pe copii că trebuie să fie atenți cum se exprimă, deoarece cuvintele pot face și rău celor din jur. Aceste povestiri au fost ca o lecție pentru ei. Spre sfârșitul orei, au ascultat proverbe despre curățenie și sănătate.

La general vorbind, obiectivele autorilor de cărți pentru copii sunt descoperirea universului unic al fiecărei cărți, identificarea cititorului cu un personaj sau găsirea unui personaj model, dezvoltarea sentimentelor și a personalității cititorului, dar înainte de toate descoperirea lecturii ca pe o mare plăcere.

În România, spre exemplu, sunt organizate evenimente dedicate acestei zile în numeroase orașe. Manifestările includ activități în școli și biblioteci publice, articole de promovare în presă, întâlniri cu autori și ilustratori, concursuri literare, expoziții de carte, de reviste școlare, momente artistice, ateliere de desen și de integrame, întreceri sportive și jocuri cu zmei și măști.

Natalia Sofroni, bibliotecar