Descoperă o carte nouă

Vă propunem spre lecturare următoarele cărți noi primite în bibliotecă:

 1. Stepan, Adrian Petru. Heruvin : roman / Adrian Petru Stepan. – București : Ed. Libris, 2018. – 320 p.

Se poate spune că unele cărți au magie. Asta e singura explicație pentru care, fără să te avertizeze, te absorb în povestea lor și îți aprind imaginația. Iar această carte este, cu siguranță, una dintre ele.

 1. Follett, Ken. Codul ”Rebecca” / Ken Follett ; trad. din engl. de Monica -Laura Cibotariu. – București : RAO Distribuție, 2018. – 432 p.

În Cairo, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un agend german de contrainformații încearcă să se infiltreze în comandamentul britanic pentru a pregăti planul de cucerire a Egiptului de către mareșalul Erwin Rommel. Cartea aceasta a fost ecranizată în 1985, sub același nume.

 1. Grecu, Vlad. Fabrica de genii sau gustul brânzei din capcană ( din mărturisirile unui pacient în spitalul de psihiatrie) / Vlad Grecu. – Chișinău : Ed. Prut, 2018. – 324 p.

Romanul e ca un păianjen, care, în prima parte, te înfașă în mreje de mătase, până te imobilizează, în a doua parte – te injectează, iar în a treia – te devorează.

 1. Pergaud, Louis. Războiul bumbilor / Louis Pergaud ; trad. din franceză de Angela Cismaș. București: Youngart, 2018. – 295 p.

Publicat în 1912, acest roman a fascinat generații întregi de copii și adulți prin umorul și nonconformismul lui. Autorul, după cum mărturisește în prefață, a voit să facă o carte prin care să curgă seva, viața și entuziasmul și nu s-a temut ,,de expresia crudă, cu condiția să fie savuroasă, nici de gestul ușuratic, numai se fie recuproc’’.

 1. Hesse, Monica. Fata cu palton albastru / Monica Hesse; trad. din engl. de Virgil Stanciu. – București, 2018. – 296 p.

Este un roman extraordinar despre curaj, durere și dragoste în niște vremuri imposibile. Palpitant și inteligent. Contextul istoric este redat cum numai un expert ar fi putut s-o facă.

 1. Kawabata, Yasunari. Povestiri de ținut în palmă / Yasunari Kawabata; trad. din japoneză de Flavius Florea. – București : Ed. Humanitas Fiction, 2018. – 326 p.

Romanul acoperă un subiect larg – amintiri din copilărie și adolescență, mici tablouri erotice aflate între vis și realitate, anecdote, istorii insolite, uneori alegorice ori fantastice – și reflectă in nuce toate temele majore ale lui Yasunari Kawabata: dragostea, singurătatea, relația omului cu natura, moartea, ritualurile Japoniei de altădată, calamnitățile și conflagrația mondială.

 1. Bonnier, Jonas. Jaf cu elicopterul / Jonas Bonnier; trad. din engl. de Ciprian Șiulea. – București : Ed. Litera, 2018. – 480 p.

Amuzant, palpitant și extrem de captivant, acest roman prezintă povestea adevărată a patru tineri din suburbiile Stockholmului, autorii ,,unuia dintre cele mai spectaculoase jafuri comise vreodată’’.

 1. Bronte, Charlotte. Jane Eyre / Charlotte Bronte ; trad. din engl. de Paul D. Marian și D. Mazilu. – București : Ed. Litera, 2018. – 752 p.

Roman al unei iubiri pătimașe, Jane Eyre continuă să-și impresioneze și astăzi cititorii prin abordarea profundă a unor teme cum ar fi diferențele de clasă, sexualitatea și religia în Anglia victoriană de la mijlocul secolului al XIX-lea, fiind considerat unul dintre cele mai bune romane din literatura engleză.

 1. Knausgard, Karl Ove. Lupta mea : cartea a șasea : sfârșit / Karl Ove ; trad. din norvegiană de Ivona Berceanu. – București : Ed. Litera, 2019. – vol. 6. – 1120 p.

Lupta mea, autobiografia literară monumentală, intimă și spectaculoasă care a declanșat o adevărată frenezie mediatică după publicarea sa în Norvegia, a devenit un fenomen internațional și s-a vândut în milioane de exemplare în întreaga lume, atinge acum punctul culminant.

 1. Ransmayr, Christoph. COCS sau mersul timpului : roman / Christoph Ransmayr ; trad. din germană de Daniela Ștefănescu. – București, 2018. – 248 p.

Autorul ne oferă un roman magistral, stratificat tematic: de la stranietatea unei lumi exotice dominate de frică și experiențele extreme de durere și clarificare interioară, până la o reflecție filozofică asupra timpului.

 1. Hosseini, Khaled. Splendida cetate a celor o mie de sori / Khaled Hosseini ; trad din engl. de Crenguța Năpristoc. București, 2018. – 400 p.

În acest roman se povestește despre o iubire coborâtă parcă din vechile poeme persane, a unei prietenii care nu se dă în lături de la sacrificiul suprem și a unui oraș care, în ciuda tuturor vicisitudinilor, se încăpăținează să renască din propria-i cenușă. În timp ce pe fundal se derulează evenimentele care au marcat istoria Afganistanului în ultimii treizeci de ani, două femei foarte diferite descoperă cât de mare este puterea dragostei și ce orori pot fi îndurate în numele ei.

 1. Kawabata, Yasunari. Țara zăpezilor / Yasunari Kawabata ; trad. din japoneză de Stanca Cionca. București, 2018. – 191 p.

Este un roman clasic al literaturii japoneze moderne. Departe de Tokyo, în liniștea vătuită a munților acoperiți de zăpadă, Shimamura și Komako trăiesc o ciudată poveste de dragoste. Autorul creează o emoție prin sugestie; folosind aceeași tehnică delicată și oblică.

 1. Van Draanen, Wendelin. Când ți se pune pata / Wendelin Van Draanen ; trad. din engl. de Ioana Filat. București : Ed. Youngart, 2018. – 216 p.

O poveste comică de dragoste, spusă de două voci; a lui și a ei. Când se întâlnesc pentru prima dată, Bryce și Juli sunt doar niște copii. Ea se îndrăgostește fulgerător de ochii lui, în vreme ce el se panichează și o cataloghează imediat drept o ființă enervantă. Cartea îi urmărește pe cei doi vreme de șase ani, timp în care aceștia se caută, sau se evită, într-o relație plină de suișuri și coborâșuri.

 1. Popescu, Simona. Exuvii : roman / Simona Popescu. – Ed. a 7-a. București : Ed. Polirom, 2017. – 359 p.

Este un roman pe care se pot exersa o serie întreagă de abordări critice, de la cele tematice până la eseuri despre corporalitate, identitate sau feminism. Orice abordare își are așadar temeiul ei. Esențial la acest roman este, cum ar spune Eco, faptul că poate institui noi date de cod sau de enciclopedie.

 1. Manea, Norman. Anii de ucenicie a lui August Prostul / Norman Manea . Iași : Ed. Polirom, 2005. – 239 p.

Veritabil roman al formației artistului, o explicație din interior, însoțită de o convingătoare susținere, de o declarată apologie a condiției de scriitor. Analiză a actului creator și a celui de receptare, a devenirii artistice și intelectuale, a formării scriitorului într-o epocă dată.

Natalia Sofroni, bibliotecar