Zilele Chișinăului la biblioteca ,,Ștefan cel Mare’’

Capitala țării noastre, orașul Chișinău, este centrul principal administrativ, economic, științific și cultural al Republicii Moldova. Așezat pe un loc pitoresc, pe cele șapte coline, Chișinăul produce o impresie plăcută asupra oaspeților și locuitorilor Republicii. Bulevarde largi si luminoase, parcuri si scuaruri inundate de verdeață, edificii moderne situate in vecinătatea clădirilor cu elemente ale arhitecturii tradiționale, toate acestea ne prezintă orașul într-un colorit aparte.

Chişinăul, pe cât este de tumultuos, pe atât este şi de liniştitor. Poţi fi trezit de larma maşinilor, dar şi de clopote de biserică sau de ciripitul păsărilor. Chişinăul este unul dintre puţinele oraşe ce nu şi-au schimbat numele pe parcursul veacurilor pentru că, deşi a evoluat, a rămas ceea ce a fost în esenţă – un pământ al credinţei unde se mai descalţă şi azi ploaia ca să se închine acestui meleag.

De remarcat că Chișinăul este un oraș foarte ospitalier, care-și ține mereu ușile deschise pentru toți oaspeții Republicii Moldova, de care suntem oricând bucuroși.

Magia tomnatică a Chișinăului este o perioadă admirabilă a anului, împânzită de o alură romantică. Acest sezon este unul deosebit datorită sărbătorilor din octombrie, una dintre ele fiind cea mai îndrăgită – Ziua orașului. Cu această ocazie, la biblioteca ,,Ștefan cel Mare’’ au fost organizate un șir de activități dedicate Chișinăului, cum ar fi: Recital de poezie Oraşul meu cu umeri albi de piatră , unde utilizatorii bibliotecii au avut ocazia să recite versuri despre orașul lor drag; Întâlnire cu personalități: O istorie a sectorului Botanica povestită și trăită de pictorul Gheorghe Plămădeală; Joc de cultură generală: Aici în Moldova; Expoziție de fotografii: Chișinău în imagini. Bijuterii arhitecturale dispărute; Expoziție de carte: Chișinău din inima noastră; Interviu: Opiniile comunității.

concurs
O altă activitate la fel de interesantă a fost și concursul: Să cunoaștem Chișinăul. La acest concurs au participat elevii clasei a III-a de la Școala-Grădiniță nr 152 ,,Pas cu Pas’’. Elevii au avut câteva zile la dispoziție pentru a pregăti informația despre orașul Chișinău, propusă de bibliotecari. Clasa a fost împărțită în două echipe, Chișinău și Fulger,  fiecare dintre ele au avut de răspuns la câte 16 întrebări. Iată câteva dintre ele: Cum este supranumit orașul Chișinău? De ce?; Cine a scris muzica pentru filmele „Lăutarii” și „Maria Mirabela”?; Cum se numește râulețul care curge prin parcul Dendrariu din Chișinău?; În ce an s-a construit aeroportul din Chișinău?; Ce zăcăminte de materiale de construcție se află pe teritoriul Chișinăului?; Care este primul vers din forma actuală a imnului orașului Chișinău? Elevii au avut răspunsuri corecte la toate întrebările, dând dovadă de inteligență. Prin intermediul acestui concurs, elevii au avut ocazia să cunoască mai multe informații utile și noi despre orașul lor drag.

Natalia Sofroni