Într-o călătorie de cunoaștere a lumii…

Demult, demult, pe timpuri mai îndepărtate, povestitorii mergeau din localitate în localitate, din regat în regat și le spuneau oamenilor povești. Pentru a atrage potențialii ascultători, ele erau povestite în stil actoricesc, uneori erau cântate sau acompaniate de instrumente muzicale. Cam așa au fost vremurile.

 De când oamenii au fost alfabetizați, ei au asaltat bibliotecile pentru a se înfrupta din frumoasele povești cu zâne și zmei, Feți-Frumoși și Ilene Cosânzene,  povești cu tâlc și educative etc. și neapărat au avut ce învăța din ele, luând exemple, sfaturi și multe, multe satisfacții sufletești.

Astăzi, bibliotecile sunt doldora de povești, dar doritorii de a le citi s-au cam micșorat la număr. Dar, bibliotecarii nu se dau bătuți. Ei le vorbesc tuturor celor care le pășesc pragul despre povești și de ce au nevoie de ele și încearcă să-i convingă că, la orice vârstă, oricât ar fi de serioși, indiferent de funcțiile pe care le au sau oricât vor încerca să nege faptul că nu au nevoie de povești. Poveștile de orice gen ne fac viața mai frumoasă și tot ele de multe ori ne țin în viață.

Fiecare om își are povestea lui când mai frumoasă, mai plină de evenimente, mai colorată, uneori mai tristă, poate. Unii le scriu ca să le citească și alții. Noi le mulțumim pentru curajul și harul pe care îl au de a scrie povești  și a le dărui celor care au nevoie de ele.

 În fiecare an, Programul „Chișinăul citește” ne vine în ajutor. Anul acesta ne surprinde cu splendida poveste „Moldița-Crăița și Zimbrișor-Cornișor de pe muntele Dor” de Viorica Covalschi. Povestea vine să le amintească copiilor de legenda întemeierii Țării Moldovei și că ar fi bine să cunoască lumea în care trăiește puiul de zimbru, mediul și legile după care se conduce această rasă de bivoli pe cale de dispariție, cel care are un rol principal în această poveste.  Tot el este eroul curajos care se avântă în lumea plină de mistere și în care încearcă din răsputeri să depășească toate obstacolele, făcându-și prieteni cu ajutorul cărora face să triumfe adevărul și binele.

Vă așteptăm cu drag să citim această poveste Împreună. Așa cum a făcut-o dna Rodica Trofim împreună cu cei patru fii ai săi: Robert, Daniel, Teodor și Ruben.

Realizat: Lilia Canțir

20200209_154704