Aleg să trăiesc sănătos

„Fiecare bine știe,

Sănătatea-i bogăție

Fă-ți regimul riguros

Și vei crește viguros.”

Dacă ai ales să trăiești sănătos, e necesar să știi că sunt patru lucruri importante de care trebuie să ții cont și de care depindem în totalitate.

 În primul rând este necesar să știm că sunt foarte multe boli cauzate de lipsa igienei. E vorba, de igiena personală a corpului, de cea a mâinilor, dinților, părului, îmbrăcămintei, încălțămintei etc. Apa și săpunul sunt inamicii murdăriei și ar fi bine să fie prietenii tăi. Atât corpul cât și ținuta vestimentară bine îngrijită te ajută să fii sănătos.

În al doilea rând trebuie să avem o atitudine serioasă față de regimul alimentar. Un motto pentru fiecare zi: Ce, cât, cum și unde mâncăm.  Alimentația corectă  te ajută să eviți și să previi multe boli. Este recomandabil și important ca toate tipurile de alimente pe care le consumăm să fie bogate în vitamine și minerale, care de obicei le luăm din fructe și legume, pe care, neapărat, trebuie să le spălăm bine. Ele servesc nu numai pentru a potoli foamea, ci și de a asigura corpul cu toate cele necesare pentru viață.  Apa este o substanță absolut indispensabilă vieții, indiferent de forma acesteia.  Antoine de Saint- Exupery spunea: Apa este nu numai necesară vieții, ea este însăși viața. Apa care este potrivită pentru consum se  numește potabilă. Cantități rezonabile de apă ajută la digestia hranei, la curățirea organismului de impurități. Dacă te consideri prietenul apei, nu arunca substanțe nocive pe lângă izvoare și fântâni și nu face risipă de apă.

 Al treilea aspect de care trebuie neapărat să ținem cont se referă la activitate și odihnă. E de dorit să avem un regim al zilei bine stabilit, cu un orar pe care să-l respectăm. Aici mă refer la activitățile fizice: gimnastica, sportul, înotul, lucrul în gospodărie. Somnul, de asemenea, este un fel de odihnă și un remediu esențial pentru o minte și un corp sănătos. Când și cât învățăm, cum și unde ne jucăm sau ne odihnim, chiar și hobby-urile fac parte din activitățile zilnice de care trebuie să ținem cont.

Al patrulea aspect ce nu este de neglijat pentru a duce un mod sănătos de viață este mediul ambiant în care locuim. El trebuie să fie atât frumos, cât și sănătos. Igiena casei, clasei, școlii și a localității sunt factorii principali pentru un mediu sănătos. Înverzirea, înfrumusețarea spațiilor, colectarea selectivă a gunoiului  ne vor proteja de boli și diferite pericole. Ia atitudine, pentru că nu trăiești singur, ci împreună cu alți semeni care au aceleași interese, credințe, obiceiuri, tradiții și reguli de viață. Securitatea este absolut necesară pentru sănătatea ta. Ziua sau noaptea, acasă, pe stradă, la plimbare sau oricând și oriunde nu te vei afla ALEGE SĂ  TRĂIEȘTI SĂNĂTOS!.

Realizat: Lilia Canțîr