Sănătatea – valoarea supremă a omului

Sănătatea este ceea ce omul are mai de preț. Sănătatea trebuie să fie pe primul loc înainte de toate prioritățile pe care le urmăm în viață. Majoritatea se conduc după un stil de viață sănătos, prin terapie sau sport, prin renunțarea de alcool și fumat. Și un mod natural de prevenire a bolilor și tratarea afecțiunilor este alegerea corectă a oamenilor. Prin prisma cărților pe care vi le propun, este posibil de a ne reface sănătatea și să cunoaștem beneficiile medicinei naturiste și a ceea ce consumăm și mâncăm.

Sănătatea este o stare de armonie completă a corpului, minţii şi spiritului”.

B. K. S. Iyengar

Lista care vă o propun sper să fie utilă și de ajutor pentru fiecare în parte. Lectură plăcută!

Friedman, Howard S. Autovindecarea și personalitatea : de ce unii rămân sănătoși, iar alții sunt învinși de boală / dr. Howard S. Friedman. – București : Humanitas, 2007. – 235 p.

… de ce unii rămân sănătoşi, iar altii sunt învinşi de boală…

„Dr. Howard S. Friedman, fiind un expert domeniul psihologiei sănătăţii, susţine că vindecările „miraculoase” sunt de fapt procese de autovindecare. Există tipuri de personalitate capabile să reziste la îmbolnăviri sau chiar să oprească evoluţia unor maladii grave, cum sunt cancerul şi bolile de inimă. Şi există, la cealaltă extremă, tipuri de personalitate predispuse la anumite boli. Vestea bună este că putem învăţa să ne dezvoltăm o persoanlitate capabilă de autovindecare, iar autorul ne învaţă cum să procedăm, fiindcă ideile noastre „de bun-simţ”, ba chiar şi indicaţiile medicale tradiţionale nu sunt întotdeauna corecte. Înţelepciunea corpului, stresul benefic, celulele ucigaşe, efectul placebo, voinţa de a tră şi voinţa de a muri creierul multiplu, psihoneuroimulogia, homeostazia câteva dintre noţiunile pe care le vom întâlni în aceste pagini incitante, având la baza studii ştiinţifice serioase, dar scrise simplu şi accesibil.

Unele descoperiri științifice au demonstrat modul în care oamenii înțeleg sănătatea fizică și vindecarea. Există o puternică relație reciprocă între starea generală de sănătate și între gânduri, sentimente, comportament și psihic.

Cartea o puteți vizualiza pe linkul următor:

https://cartimuzica.ro/preturi/autovindecarea-si-personalitatea

Roult – Wack, Anne – Lucie. Hrana : Spune-mi ce mănânci, ca să-ți spun cine ești. Vol. 6 / Ane-Lucie, Roult-Wack. – București : Univers, 2007. – 128 p.

Alimentația satisface o imperioasă necesitate biologică, dar totodată este o sursă de plăcere și de convivialitate. Tradițiile culinare, par a fi puternice mărci culturale. În ultimele decenii, raportul dintre om și hrană a fost bulversat de industrializare și mondializare. Autoarea pune în lumină multiplele laturi ale alimentației și analizează mizele acesteia, pe cele individuale cât și cele colective : cum să fie hrănită întreaga omenire și în același timp să fie protejată planeta pentru generațiile viitoare. Cartea ne ajută să putem alege o alimentație corectă, să avem o alimentație echilibrată, cum ne hrănește câmpul, calitatea și siguranța alimentelor și ce vom mânca mâine?

https://www.targulcartii.ro/anne-lucie-raoult-wack/hrana-univers-2007-133028

Del Toma, Eugenio. Sfaturi culinare pentru o viață lungă / Eugenio Del Toma. – Iași : Polirom, 2000. – 168 p.

Este știut faptul că oamenii pot ajunge la vârsta de o sută de ani indiferent dacă mănâncă sau nu carne, dacă beau sau nu vin ori bere. Nu alimentele în sine, ci cantitatea și alte erori de nutriție dau naștere sau accentuează apariția unor boli. În realitate, nu există alimente nesubstituibile, după cum nu există alimente-medicament. O alimentație neglijentă poate scurta cu ani buni intervalul de viață stabilit de codul genetic. Între respectarea strictă a normelor de alimentație ce respectă regulile fundamentale, dar care nu reduce diferitele feluri de mâncare la o serie de cifre desemnând numărul de calorii și gramajul.

În această carte atât tinerii cât și oamenii vârstă, vor ști alimentația corectă, câteva probleme de nutriție care influențează în mod direct starea sănătății noastre. Această carte are drept scop să ajute cititorii să se elibereze de obsesiile alimentare și de absurditățile pe care o serie de ”vânzători de diete” le popularizează, cu bună sau rea-credință, profitând de disponibilitatea pe care persoanele le manifestă privitor la sănătatea lor.

https://www.librarie.net/p/16709/sfaturi-culinare-pentru-o-viata-lunga

Sigel, Bernie S. Iubire, medicină și miracole : lecții de autovindecare ale pacienților excepționali / dr. Bernie S. Siegel. – București : Humanitas, 2006. – 255 p.

Pacienții diferă enorm între ei. Unii fac aproape orice pentru a-și spori șansele de vindecare, dar refuză să-și schimbe stilul de viață. Opt din zece persoane când sunt puși să aleagă între o intervenție chirurgicală și schimbarea modului de viață aleg operația. La cealaltă extremă se află cei pe care eu îi numesc pacienți excepționali, sau supraviețuitori. Unii pacienți excepționali au demonstrat că mintea poate influența covârșitor corpul și că puterea iubirii nu este limitată de boala trupească. Cercetările altor medici și experiența autorului de zi cu zi l-au convins că starea mentală schimbă starea trupului, acționând prin intermediul sistemului nervos central, al sistemului endocrin și al sistemului imunitar.

Oricine poate fi un pacient excepțional, iar momentul cel mai bun e să începem înainte de a ne îmbolnăvi. Partea minții ne este accesibilă oricând și ea se poate manifesta mai bine înainte de apariția dezastrului. Problema fundamentală cu care se confruntă majoritatea pacienților este incapacitatea de a se iubi pe ei înșiși, determinată de faptul că nu au fost iubiți de alții într-o perioadă crucială a vieții. În majoritatea cazurilor, e vorba de copilărie – când relațiile cu părinții ne cizelează modalitățile specifice de a reacționa la stres. Ajunși adulți, repetăm aceste reacții și devenim vulnerabili în fața bolilor, iar personalitatea noastră determină adesea natura celor pe care contractăm. Acesta e un ghid de transformare și instruire spre însănătoșire.

https://humanitas.ro/humanitas/carte/iubire-medicina-si-miracole

Schipor, Valerian A. Energie și sănătate prin vitamine, săruri minerale, enzime și antioxidanți / Valerian A. Schipor. – Iași : Polirom, 2001. – 168 p.

Lucrarea de față constituie un mijloc cât mai eficient în privința cunoașterii și utilizării, în alimentație, a unor substanțe foarte importante în asigurarea unei funcționări normale a organismului uman și, încă prea puțin cunoscute și avute în vedere de marea masă a populației. Din această categorie fac parte vitaminele, sărurile minerale, enzimele și antioxidanții, principii alimentare cunoscute sub numele de biocatalizatori sau micronutrienți. Dintre acești nutrienți sau trofine, mai cunoscute, dar încă nu îndeajuns, sunt vitaminele și sărurile minerale, cu toate că și celelalte sunt cel puțin la fel de importante, chiar indispensabile bunei funcționări a organismului.

Ce exigențe presupune o alimentație sănătoasă? Ce produse trebuie să consumăm pentru o mai bună funcționare a organismului? Această carte răspunde la întrebări evidențiind principiile alimentare care influențează în mod esențial starea de sănătate a corpului. Un manual foarte practic la care putem apela ori de cîte ori vrem să estimăm reacțiile propriului corp la consumul unui produs sau altul!

https://www.librarie.net/p/16797/energie-si-sanatate-prin-vitamine-saruri-minerale-enzime-si-antioxidanti

Bojor, Ovidiu. Sănătate prin remedii naturale / Ovidiu Bujor, Catrinel Perianu. – Iași : Polirom, 2011. – 290 p.

Această carte ne oferă recomandări pentru o viață sănătoasă fizică, mentală și spirituală. Deoarece, în prezent, marele public este derutat de recomandări aberante, cum ar alimentația după grupele sanguine, după horoscop sau după anumite concepte religioase, extremiste. Ca urmare a evoluției, suntem omnivori. Prin urmare, avem nevoie de proteine animale de calitate, de glucide nerafinate și de grăsimi naturale, au dublu rafinate. La toate acestea se adaugă darurile regnului vegetal : cereale, legume, fructe, semințe, care, după cum ne furnizează : factori biotici, vitamine, enzime, săruri minerale, microelemente.

Important este ca, sub aspect alimentar, să păstrăm un echilibru stabil. În ceea ce privește stilul de viață, e necesar să respectăm și ceasul nostru biologic : opt ore de muncă activă, opt ore de odihnă activă și opt ore de somn. Important e să nu facem din excepții o regulă de viață.

https://litera.md/sanatate-prin-remedii-naturale-338663

Sainte – Breuves, Xael de. Fructele și legumele, izvor de sănătate / Xael de Sainte-Breuves. – Iași : Polirom, 2001. – 200 p.

Din vechimi omul a găsit în natură toate materiile vegetale și minerale de care are nevoie pentru a-și menține sănătatea și frumusețea. De-a lungul a milioane de ani, virtuțile terapeutice ale plantelor au fost experimentate, iar proprietățile lor extraordinare s-au transmis din generație în generație, la început prin viu grai, apoi ți în scris. Astăzi, medicina modernă continuă să se slujească de calitățile nemaipomenite ale plantelor, întocmai după cum o făceau și cei din vechime. Este foarte important ca medicii să cunoască virtuțile plantelor și să nu utilizeze un arsenal de produse de sinteză decât în cazurile în care remediile naturiste ar fi ineficiente. Astfel, vor fi evitate mule neplăceri și suferințe, chiar cheltuieli greu de suportat. Plantele rămân cel mai bun remediu naturist.

Plantele, ale căror virtuți terapeutice sunt cunoscute de secole, rămân cel mai bun remediu naturist. Datorită bogăției de vitamine pe care le au, legumele și fructele joacă un rol esențial în combaterea diferitor afecțiuni. În comparație cu produsele chimice de sinteză, remediile bazate pe plante prezintă imensul avantaj de a nu genera efecte secundare. Acest ghid practic, ne ajută să ne menținem sau să ne redobândim sănătatea. Ea conține numeroase rețete și sfaturi utile.

https://www.targulcartii.ro/xael-de-sainte-breuves/fructele-si-legumele-izvor-de-sanatate-polirom-2001-1612712

Crețu, Larisa. Plante alimentare / Larisa Crețu. – Chișinău.: Arc, 2005. – 320 p.

Omul întotdeauna a folosit plantele ca alimente și ca medicamente. Plantele alimentare nu au încetat niciodată să fie studiate și utilizate. Ele au anumite proprietăți terapeutice sau preventive pe care le manifestă în tratamentul unor afecțiuni. Substanțele curative, aflate în flori, legume, semințe, fructe, rădăcini sau arbori, prezintă un interes deosebit de mare. În lucrare sunt prezentate 153 de plante alimentare. Fiecare plantă este descrisă, iar speciile sunt în trei limbi – română, rusă și latină.

Descrierea plantelor este însoțită de indicații privind cultura, modul de utilizare, componența chimică, acțiunea asupra organismului. Cititorul va găsi în lucrare lămâiul, ananasul, bananul, smochinul, ceaiul, curmalul, portocalul, precum și unele specii spontane aromatice și medicinale, care tind să intre în cultura horticolă și cea floricolă, cum at fi anghinarea, măceșul, tarhonul, urzica. Cititorul trebuie să fie convins că fiecare loc de pământ își are legumele, fructele și cerealele sale, înfrățite cu omul născut în zona respectivă. Cartea reprezintă o sursă de informare pentru un cerc larg de cititori, fiind totodată și un model de manual de educație sanitară.

https://www.bestseller.md/plantele-alimentare-care-ne-apara-sanatatea-larisa-cretu.html

Realizat de Doina Spătaru

Șef-sector