Naufragiatul


În cadrul clubului „Filmul dezvoltativ” am vizionat filmul Naufragiatul (2000, USA), regia –Robert Zemeckis, actorul principal – Tom Hanks. Gen film – Dramă. Durata – 144 minute. Premii majore: 5 nominalizări la Oscar şi premiu Globul de Aur pentru cel mai bun actor (drama) – Tom Hanks, 2021.

Rezumatul filmului. Chuck, managerul companiei FedEx (din Memphis), și studenta doctorand Kelly se iubesc, se  întâlnesc și  trăiesc împreună de multă vreme. Şi fiecare este pentru celălalt iubirea vieții. Ei nu s-au căsătorit oficial din cauza serviciului lui Chuck, care e mai mult în călătorii decât acasă.  În ziua de Crăciun, când Chuck se grăbește pentru un alt avion FedEx într-o călătorie de serviciu, el îi oferă lui Kelly un inel, iar ea – un ceas de buzunar. Această călătorie este una nefastă, avionul prăbușindu-se în Pacificul de Sud. Chuck, miraculos, scapă cu viaţă şi, pe o plută de salvare, se pomeneşte pe o insulă pustie, cu câteva pachete FedEx de la bordul avionului. Chuck conştientizează că trebuie să supraviețuiască, ceea ce implică căutarea apei, hranei, adăpostului, focului etc. Dar supraviețuirea mai necesită şi un alt sens al vieţii. Un sens existențial, energetic, vital, emoțional. Şi el găseşte acest sens: 1. În iubita lui, având cu  el acel ceas de buzunar cu fotografia lui Kelly. 2. Şi într-un prieten inventat: o minge de volei a companiei Wilson, pe care pictează o față și pe care îl numește Wilson. Cu Kelli și acest nou prieten Wilson, el comunică continuu şi scapă de singurătate, evitând gândurile rele. 

Timpul trece… 4 ani…  Chuck a pierdut mai mult de 30 de kilograme. El trece printr-o serie de transformări şi tot timpul caută salvarea. În cele din urmă, Chuck profită de ocazie pentru a părăsi insula: pleacă pe o plută de lemn cu o pânză din fibră de sticlă spartă și, cu multă șansă, a ajuns la mal. În ocean, după zeci de zile de plutire, el pierde forţele, îl pierde pe Wilson, se termină apa, hrana. Complet descurajat, renunță practic la speranța salvării. Şi atunci, ca printr-o minune, este trezit de o navă cu containere, care îl salvează. Peste o lună, se întălnește cu Kelly şi prietenii săi. Si viaţa continuă într-un  alt mod, diferit de celelalte etape ale vieţii trăite de Chuck.

Toţi membrii clubului au apreciat filmul și fiecare a văzut ceva specific în el, un anumit mesaj pe care l-a expus tuturor.

Lidia. Viaţa curge mai mult în van, până ce omul nu nimereşte în astfel de situaţii extreme. Doar atunci putem aprecia  la justa  valoare prioritățile din viaţa noastră. Esenţial este să trăiești, să fii sănătos, să iubești şi să fii iubit. Idei care pot părea banale, dar care sunt reale, pe ele se ţine viaţa. Și referitor la dragoste. Dragostea este de fapt o baterie, un acumulator extraordinar al vieţii noastre. Ea poate face minuni în zilele grele şi negre ale vieţii. Şi începi să apreciezi foarte mult „fleacurile” cotidiene ale civilizaţiei moderne, de exemplu: hrana din supermarket, gazul la bucătărie, căldura şi electricitatea în apartamentul amenajat etc.

Luminiţa: Filmul m-a  impresionat si mi-a întărit convingerea că trebuie să fii rezistent, să crezi în final pozitiv şi în lucruri bune, să oferi această credinţă şi atitudine pozitivă celorlalți! Filmul ne învaţă să fim îndrăznețe, să mergem înainte în pofida tuturor greutăților, să avem răbdare, să alungam gândurile rele, să mulțumim pământului și lui Dumnezeu pentru viața pe pământ!

Galina: 1.Eroul filmului vrea cu adevărat să supraviețuiască după accidentul nefericit, să-și vadă familia și reușește pentru că este un luptător în viață.

2. Chuck și-a dat seama că viața trebuie să continue, chiar și atunci când nu există nicio speranță de salvare.

3. Cel mai important lucru în viaţă este o familie, care îți oferă putere și sprijin moral.

Svetlana: Am vizionat acest film în trecut. Dar acum m-am gândit că, într-un fel, fiecare din noi nu este asigurat cu nimic în viaţă, se poate întâmpla orice. Acest film m-a învăţat, mi-a sugerat ideea că trebuie să luptăm, în pofida tuturor greutăţilor şi obstacolelor. Cine luptă, acela câştigă. Cine nu luptă, se descurajează şi eșuează.

Irina: Filmul mi-a plăcut prin faptul că ne învață să fim luptători, să nu cedăm în faţa greutăţilor, ci să muncim insistent zi de zi, să învăţăm lecţiile vieţii si atunci soarta ne va fi favorabilă.

autor: Fonari Igor, coordonatorul proiectului „Filmul dezvoltativ”