Campania „ReVino la biblioteca ta”

Bibliotecile din RM, la fel ca și celelalte biblioteci din întreaga lume, sunt și în prezent într-un amplu proces de schimbare și modernizare, proces generat atât de globalizare, dar mai ales de provocările pandemiei care s-a abătut peste omenire și a schimbat cursul obișnuit al bibliotecilor.
Din fericire, cu ajutorul instruirilor căpătate pe parcurs, noi, bibliotecarii, ne-am orientat rapid, oferind oportunități utilizatorului nostru – servicii pe măsura posibilităților. Deși atât bibliotecarii, cât și utilizatorii, așteptau cu nerăbdare revenirea la normal și iată că, anul 2021, este cel care ne-a adus la un alt „nou normal”.
Unele servicii au produs efecte ireversibile, fiind preferabile cele pe online, însă bibliotecile depun eforturi considerabile pentru a rămâne relevante într-o societate care se schimbă rapid și răspund prompt provocărilor generate de schimbările produse de pandemia care a venit cu diverse probleme.
Creativitatea bibliotecarilor a adus numai beneficii utilizatorilor și consumatorilor de lectură. Relația dintre utilizator și bibliotecari este foarte importantă și contribuie la crearea unei noi realități, mai benefice.
Pentru noi, bibliotecarii, este necesar să mergem în pas cu timpul, să găsim modalități de a conecta acei oameni care au nevoie de serviciile noastre. Cineva ar prefera să solicite doar servicii online, unii vor prefera să citească sau să asculte în incinta bibliotecii, alții pentru a se instruiri sau doar pentru a se relaxa. Uneori este dificil să-i facem pe oameni să accepte schimbările, iar de multe ori ei le așteaptă cu nerăbdare.
Și pentru că ne-au lipsit utilizatorii, interacțiunea directă cu ei, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” anunță cu bucurie redeschiderea pentru public a bibliotecilor, în cadrul Campaniei „ReVino la biblioteca ta”, care se desfășoară în această săptămână, începând cu 17 mai până la 23 mai.
Prin această campanie, biblioteca își propune să amintească chișinăuienilor și vizitatorilor urbei noastre de importanța și rolul vital al bibliotecii în comunitate ca spații atractive, deschise pentru informare, cunoaștere, interacțiune, culturalizare etc.
Prin Hotărârea Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a mun. Chișinău, nr. 35 din 30 aprilie 2021, cu privire la relaxarea restricțiilor COVID-19, ne putem relua activitatea și vom încerca să surprindem utilizatorii cu oferte atractive noi, cu servicii inovate etc.
La biblioteca „Ștefan cel Mare” din sectorul Botanica, în data de 18 mai se vor desfășura mai multe activități, începând cu un flashmob cu un îndemn perfect de a începe ziua „Mod sănătos de viață – Fă sport în fiecare dimineață”, vom oferi excursii ghidate prezentând ofertele bibliotecii, vom continua talk-show-ul care are genericul Noțiunea „de timp”, sau cum percepem noțiunea „de timp” în cadrul clubului de lectură „Everestul cărților” și pentru cei care au suferit de pe urma pandemiei și nu au avut posibilitatea de a frecventa saloanele de frumusețe îi invităm la o întâlnire cu Igor Mahovici, doctor în medicină, prof. univ; șef secție, chirurg-plastician la clinica „Galaxia” pentru a ne împărtăși din secrete frumuseții.
Din 19 mai vom promova cărțile nou apărute în bibliotecă, aplicând forme ingenioase și atractive, precum: „Cărțile sunt ca trenul”; „O tombolă a norocoșilor în aer liber”, dar și un book-trailer care va reflecta și ademeni pe cei mai înrăiți cititori de aventuri și romane de dragoste.
Ziua de 20 mai va fi una de bun augur în desfășurarea activităților bibliotecii cu ajutorul cetățenilor printr-un sondaj-interviu „Aș veni la bibliotecă, dacă…”, și ideile lor vor fi implementate în servicii și activități pentru ei. De asemenea, pe 21 mai vor avea lor activități de promovare a serviciilor existente, oferind vizitatorilor masterclas-uri în arta împletirii prin noduri și confecționarea lucrărilor prin metoda origami. Campania se va încununa cu activități dedicate teatrului de păpuși, oferindu-le doritorilor să dea glas celor mai îndrăgite personaje din poveștile preferate, dar nu vor lipsi nici jocurile distractive, nici voia bună.
Campania „ReVino la biblioteca ta” vine să ne aducă utilizatorul acasă. Vă așteptăm cu mare drag, pentru că ne este dor de voi.
Umpleți bibliotecile, pentru că ele vă vor umple de viață.

Realizat: L. Canțîr