Minunatele muzee din Chișinău

  Istoria este identitatea poporului, reflectând trecutul mai mult sau mai putin glorios, perioadele de cumpănă sau succes, necazurile, eșecurile sau victoriile obținute, valorificând experiențele acumulate de-a lungul timpului si oferind generațiilor actuale exemple ce pot fi urmate.

   Istoria Moldovei este complexă și interesantă. De-a lungul anilor Republica Moldova a adunat evenimente importante care au schimbat soarta țării, evenimente care sunt  menționate și în zilele noastre, printre rândurile cărților. Meleagurile Moldovei au fost cutreierate de daci, romani, otomani, maghiari aceștia dorind să o cucerească, țara suferind unele modificări geografice.

   Obiectele cu valoare istorică ne oferă posibilitatea de a cunoaște proveniența neamului și atrag atenția turiștilor. Aceste obiecte se păstrează în muzee. În Republica Moldova cele mai multe muzee se află în Capitală. Iată care sunt cele mai interesante și accesibile muzee din țară:

Muzeul Național de Istorie al Moldovei

Muzeul a fost inaugurat în 1987, în sediul reconstruit al fostului Liceu Regional. Muzeul gestionează şi păstrează peste 263 mii de exponate, dintre care peste 165 mii de piese originale de patrimoniu naţional. Secţiile Arheologie şi Istorie antică, Istorie medievală, Istoria Basarabiei, Istorie contemporană şi Tezaur reprezintă nucleul ştiinţific al instituţiei.

Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală

El este cel mai vechi muzeu din Moldova. A fost fondat  în octombrie 1889 de către baronul A.Stuard. Edificiul muzeului a fost construit în 1905 în stil oriental, fiind unica clădire de acest fel din Moldova. Aici putem vedea evoluția umanității, evoluția străbuneilor noștri în diferite perioade de dezvoltare paleolitică, mezolitică, a aramei şi pietrei, bronzului și fierului.

Muzeul Național de Arte Plastice din Chișinău

Acesta se afla in clădirea fostului gimnaziu pentru fete. În prezent sunt 30 000 unităţi expoziţionale, suprafaţa  sălilor de expoziţie fiind de 800 m2. În muzeu poti descoperi opere de artă medievală şi creaţie populară; artă basarabeană şi contemporană; artă rusă, vest europeană şi orientală, scenografie şi artă decorativ-aplicativă.

Muzeul de Istorie Militară

Se află în incinta Casei Centrale a Armatei. Muzeul este dedicat iubitorilor de istorie militară, îndeosebi istoria celui de-al 2-lea război Mondial. Aici poți descoperi o vastă gamă de arme, aruncătoare de mine sau obiecte explozibile, piese de vestimentaţie militară, inclusiv uniforme sau căşti.

   Vizitele la muzeu reprezinta un prilej de imbogatire a cunostintelor, ele contribuind la stimularea  dorintei de a descoperi istoria patriei, a unor fenomene știintifice, precum si a unor opere artistice unice.

Irina Haraz