Filmul dezvoltativ „Un cuvânt poate schimba totul”

În cadrul clubului „Filmul dezvoltativ”, am vizionat filmul „Un cuvânt poate schimba totul” (YES MAN, produs USA, Australia, 2008), regia – Peyton Reed (scenariu de Nicholas Stoller si Jarrad Paul, bazat pe cartea lui Danny Wallace), actorul principal – Jim Carrey. Gen film – Comedie, melodramă. Durata – 144 minute. Premii majore: 9 nominalizări şi 3 victorii. Premiile MTV Movie + TV 2009, Jim Carrey – cea mai bună interpretare comică. Premiul ASCAP câștigător Filme de top la box office, Mark Oliver Everett Compozitor (2008).

Rezumatul filmului.  Carl Allen, eroul principal, jucat de  Jim Carrey, este un bărbat rigid, închis în problemele nefericirii în dragoste şi carierei ineficiente, care are obişnuinţa de a zice celor din jur numai cuvântul „NU!”. Trecând prin multe greutăți, Carl ajunge la un curs de dezvoltare personală, unde este într-un fel impus să spună tot timpul DA. Şi el începe să spună tuturor situaţiilor din viața lui: DA!

 -Vrei să dai toţi banii din portmoneu?

– DA!

 -Vrei sa ajuţi un nefericit, care vrea să se arunce de sus?

– DA!

Această nouă deprindere îi este foarte utilă la început. El îşi găseşte dragostea, creşte în serviciu, ameliorează relațiile cu prietenii, devine mai curajos etc. Dar cuvântul DA, prea des spus, începe să-i aducă şi mari neplăceri. Totuşi, eroul principal conștientizează această lacună şi iese cu bine din situaţiile dificile.

Toţi membrii clubului au apreciat filmul ca foarte pozitiv și fiecare şi-a exprimat punctul de vedere:

 GALINA: Personajul principal al filmului „Un cuvânt poate schimba totul” trăia într-o lume închisă, limitată și spunea întotdeauna NU oamenilor, deoarece el credea că nu are nimic de împărțit cu ei. Dar, după ce a participat la un seminar, și-a schimbat viața și a început să spună DA tuturor cererilor și sugestiilor vieții. A început să meargă la petreceri, și-a restabilit relaţiile bune  cu prietenii, s-a îndrăgostit, a fost promovat în funcţie la serviciu. Dar până la urmă a înțeles totuși că nu poți fi de acord cu totul ce se întâmplă în viaţă, că ai voie să spui NU când nu vrei, și  acest fapt va fi corect.

 D.: Filmul este vesel şi atractiv. El învaţă să fii deschis lumii. Mi-a plăcut mult că dragostea este pe primul plan în acest film. M-am convins încă o dată că trebuie de spus DA doar în anumite condiţii.

M.: Filmul mi-a sugerat ideea că trebuie mai des să ne deschidem lumii, să ne lărgim orizontul de cunoaştere, să fim mai curajoşi, sa credem în miracole! Dacă schimbăm gândirea, schimbăm comportamentul. Schimbând comportamentul, schimbăm realitatea din jur.

Irina: Dacă gândim pozitiv, atragem situații pozitive din jurul nostru, dacă gândim negativ, atragem situații negative dimprejur. Filmul ne sugerează ideea că dacă acceptăm noul, propus de viaţa, putem avea mai multe beneficii.

 Lya: Oamenii au nevoie de multe ori de o situaţie care le-ar oferi o nouă direcţie de dezvoltare şi gândire. Şi maestrul spiritual a fost o astfel de ocazie. Dar, fără vorbă, nu e bine întotdeauna să spui DA, chiar dacă oamenilor din jur le place aceasta. Nu eşti obligat să faci ceva doar pentru că e pe placul altora.

G.: Este greşit să respingi din start ceva nou fără a conştientiza profund, făra a înțelege… Este în natura oamenilor să spună instinctiv NU, mult mai frecvent decât DA. Şi astfel, unii oameni își pot rata viaţa doar pentru că sunt învăţaţi să spună NU.

Igor Fonari, doctor în filosofie, psiholog