Vara e pentru lectură

„Nu este alta mai frumoasă şi mai de folos în toată viaţa omului zăbavă, decât cetitul cărţilor.”

Miron Costin

Vara este un anotimp perfect pentru a te „topi” printre filele unei cărți, atunci când avem mai mult timp pentru sine și pentru lectură, în special.

O zi perfectă de vacanţă o putem descrie astfel: mult soare, o umbrelă care să ne apere de soare, o plajă frumoasă şi multă apă în zare. Dacă mai adăugăm şi o carte bună şi relaxare cât cuprinde, o adiere de briză avem deja concediul pe care l-am asteptat mai bine de un an.

Şi cum în vacanţă nu vrem să ne gândim la nimic ce ţine de locul de muncă şi vrem să ne detaşăm de orice, o carte bună, citită în timp ce mai privim din când în când oceanul şi valurile sale sau chiar marea, este o alegere ideală pentru zile cât mai plăcute de concediu.

Vacanța e momentul când hotărăști să lași deoparte toate grijile care zumzăie în fundal, să tragi adânc aer (de mare, de munte, de pădure) în piept și să-ți îndrepți atenția spre lucrurile care adeseori se pierd în zarva și agitația zilnică. E prilejul să petreci timp alături de cei dragi, să ai parte de aventuri, și, poate mai mult decât oricând, să te refugiezi în lumea cărților.

Când ne gândim la vacanță, ne vin în minte o mulțime de idei și de posibilități. Și de călătorie. Și de lectură. Și cum știm că cel mai frumos loc în care poți ajunge e cel pe care ți-l conturezi singur, cu ajutorul hărții și al imaginației, lăsăm planificarea traseului în seama ta, ajutându-te doar să-ți pregătești cel mai bun itinerar de lectură, în care să te relaxezi.

Într-o lume dominată de tehnologie, lectura a devenit pentru mulţi dintre copii, o ultimă prioritate în viaţă. Televizorul, calculatorul, telefonul, internetul, reţelele de socializare reprezintă principalele modalităţi de petrecere a timpului liber, însă ele nu vor putea înlocui niciodată valoarea morală, culturală şi educativă a unei cărţi. Chiar dacă sursele menţionate pot avea şi caracter  educativ, nu vor avea niciodată un rol important în formarea caracterului unui copil.

Mari  personalități ale culturii universale și naționale  s-au întâlnit cu Biblia în timpul copilăriei, prin intermediul unor istorii biblice, auzite sau citite: „Momente supreme ale școlarității erau fără îndoială recreațiile. Printre recreații se aprindea uneori luminoasă, ora de istorii biblice. Pe acestea ni le povestea dascălul și-mi plăceau, fiindcă se învățau fără carte.” (Lucian Blaga)

Scopul lecturii  este acela de a forma progresiv un tânăr cu o cultură comunicaţională şi literară de bază, capabil să înţeleagă lumea din jurul său, să comunice şi să interacţioneze cu semenii, exprimându-şi gânduri, stări, sentimente, opinii, să fie sensibil la frumosul din natură şi la cel creat de om. Pasiunea pentru lectură ar trebui să apară la vârste fragede, încă din familie, dar astăzi  unii părinţi  pun în mâna copilului telefonul sau tableta, iar cartea rămâne iarăşi pe ultimul loc. Pasiunea pentru lectură ar trebui consolidată la şcoala în cadrul tuturor orelor, dar profesorul grăbit să-şi parcurgă planificarea nu mai acordă atenţie acestui aspect.

Elevilor noştri ar trebui să le propunem cărţi captivante, cărţi potrivite vârstei lor. Singur pe lume, de Hector Malot, Doi ani de vacanţă, de Jules Verne, Fantoma de la operă, de Gaston Leroux, Împăratul muştelor, de William Golding sunt doar câteva dintre romanele extraordinare ce pot fi citite cu plăcere de către elevi.

Citind, intrăm într-o lume magică plină de aventuri, de mistere sau armonie; ne bucurăm de reuşita unor personaje sau ne întristăm de eşecul sau durerea altora, trăim suspansul sau ne emoţionăm, descoperim expresii pline de adevăr. Constantin Chiriţă preciza în romanul Cireşarii: ,,Şcoala este cuibul în care înveţi cum să te înalţi în văzduh’’. Aceasta înălţare se poate realiza doar prin lectură..

Cum să creşti un cititor:
Sfătuieşte-l să facă un blog al lecturilor de vacanţă.

Copiii si adolescentii sunt atât de familiarizaţi cu tehnologia, încât este posibil să primească această provocare cu braţele deschise. Îl poţi orienta către tipul de conţinut pe care îl poate crea pe un blog dedicat lecturilor: poate scrie rezumate ale cărţiilor, recenzii sau poate crea colecţii de citate preferate din cărtile citite in această vară.

Lectura îmbinată cu ascultare

Această metodă este utilă pentru copiii din clasele primare, care au nevoie să îşi perfecţioneze viteza lecturii. Alege cărţi care sunt însoţite de audiobook-uri. Recomandă-i copilului să asculte lectura cartii audio în timp ce urmăreşte textul tipărit din cărţi. Îşi poate îmbunătăţi astfel abilităţile de citit.

Citeşte împreună cu copilul tău pentru 15 minute.

Dacă îţi faci un obicei de a citi în fiecare zi pentru un sfert de oră împreună cu copilul tău (fie citiţi împreună o carte, fie citiţi fiecare o carte), vei incuraja lectura fără a recurge la insistenţe sau recompense externe.
Orice modalitate de a-l incuraja pe copil să citească vei alege, este important să îl laşi pe copil să aleagă cărţile pe care le va citi. Doar astfel poţi să-i trezeşti cu adevărat motivaţia pentru lectură. Deci, cele mai frumoase zile libere încep și se termină cu cărți.

Natalia Sofroni, şef sector