Chișinăul în vizorul copiilor

Vara este anotimpul cel mai apropiat de sufletele copiilor, deoarece are foarte multe de oferit. Pe timp de vară, copiii se caracterirează printr-un înalt nivel de bucurie si energie. Aceştia adoră sa se joace, să alerge şi să se bucure de viaţă, dezvoltând în interiorul lor spiritul liber şi dorinţa de a explora lumea pas cu pas.

Chiar dacă vara a trecut, amintirile totuși rămân, deoarece a fost o perioadă ,,rodnică” cu activități minunate petrecute la bibliotecă alături de copii. Am descoperit o sumedenie de  lucruri noi şi interesante pentru toţi copiii din oraşul Chişinău. De ce anume din Chişinău? Deoarece Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” și Filialele ei au pregătit un program interesant și valoros „Provocarea verii” cu genericul ,,Citește și descoperă Chișinăul!” care s-a desfăşurat în perioada 7 iunie-31 iulie 2021. Activităţile organizate au cuprins diferite tipuri de evenimente, dedicate capitalei Moldovei, orașului Chișinău, care în luna iulie a acestui an şi-a sărbătorit  585 de ani.  Programul ,,Provocarea verii” a fost o experiență unică pentru toți copii, acumulând cunoştinţe noi, independență,  noi prietenii și amintiri de neuitat pentru toată viața. Scopul acestui program a fost de a-i ajuta pe copii să capete încredere în forțele proprii, să încerce lucruri noi, să dobândească succese și să practice lucrul în echipă cu semenii.

Vara aceasta biblioteca ,,Ştefan cel Mare” a venit cu un program variat şi interesant de activităţi, transformându-se într-un laborator de lectură, eploarare, joc, creativitate, cu resurse unice prin intermediul cărora micii chişinăuieni au obţinut abilităţi şi competenţe despre oraşul lor drag, Chişinău. Copiii au avut şansa să descopere farmecul Chişinăului la împlinirea a 585 ani de la prima atestare, prin lecturi despre Chișinău, cunoaștere a personalităților, explorări creative prin fotografii şi picturi, implicarea în jocuri de logică, excursii prin oraş şi multe alte activităţi creative şi distractive.

Programul s-a desfăşurat în patru ture, fiecare tur era format din aproximativ 20 de copii, cu durata de două săptămâni.  Fiecare zi de provocare începea cu înviorarea de dimineaţă. Acele 15 minute de înviorare, care s-au petrecut în parc, la aer curat, le-au oferit copiilor beneficii sănătăţii şi stării de spirit şi le-au intensificat activitatea creierului  pentru implicarea activităţilor pe parcursul întregii zile.

Am organizat vizionarea videourilor cu copiii despre oraşul Chişinău, astfel le-am oferit  oportunități de cunoașterea a istoriei, arhitecturii, peronalităţilor şi multe alte curiozităţi despre oraş.

Un evenimet important care l-am petrecut alături de copii  a fost vizitarea a două muzee din oraş. La muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, care este cel mai vechi Muzeu din Republica Moldova, micii chişinăuieni au avut ocazia să admire numeroase expoziţii vechi, care au pus în valoare lumea animală şi vegetală, bogăţiile naturale ale ţinutului, expoziţiile de artizanat ale meşterilor populari şi mai multe piese vechi din colecţiile muzeului. Complexul arhitectural-istoric al muzeului s-a construit în a doua jumătate a sec. al XIX-lea –începutul sec.al XX-lea. Clădirea principală a fost construită special pentru muzeu în anii 1903-1905 după proiectul arhitectului Vl.Ţîganco. Edificiile muzeului sunt monumente de arhitectură de importanţă naţională.  La Muzeul de istorie a oraşului Chişinău, copiii au admirat diverse expoziţii vechi care ne vorbeşte despre istoria neamului nostru. Una din ele ilustrează istoria Moldovei din cele mai vechi timpuri până în prezent, prin exponate originale și reprezentative ce pun în evidență o prezentare obiectivă a dezvoltării economice, culturale, politice și sociale a societății omenești din această arie geografică în diverse epoci istorice. De asemenea, copiii au aflat că muzeul a fost zidit la sfârșitul secolului al XIX-lea după un proiect întocmit de Alexander Bernardazzi, pe cel mai înalt punct al orașului de la acea perioadă. Muzeul este cunoscut ca Turnul de apă, deoarece aici la început își avea sediul instituția furnizoare de apă potabilă din orașul gubernial. La ultimul etaj, la balcon, e într-o oarecare măsură „cireașa de pe tort” sau mai bine zis vederea peste oraș, vederea panoramică, curajoşii au avut ocazia să admire oraşul de la înălţime.

O altă excursie la fel de interesantă am avut-o la Grădina Zoologică care reprezintă locul perfect de a petrece  timpul în liniște și în armonie cu natura. Aici copiii au văzut mai multe specii de animale de pe toate continentele, chiar şi din Antarctida. La fel, au avut posibilitatea să vadă așa animale precum rîsul, lama, guanaco, leul, tigrul, ursul, maimuța, și păsări precum fazanul auriu, bufnița polară, vulturul și multe altele. Plimbîndu-ne pe aleea principală am admirat  un mic lac cu o insuliță în mijloc pe care pluteau grațioase lebede, rațe sălbatice și cocostîrci. Vizitarea Grădinii Zoologice ne-a adus bucuria conectării la lumea animală a planetei noastre, am descoperit  minunate taine despre multe dintre viețuitoarele sale, de la cele mai cunoscute din copilărie pînă la cele mai exotice. Micii chişinăuieni au avut excursie şi la una dintre cele mai frumoase clădiri din Chişinău, care găzduieşte Primăria municipiului Chişinău. Acolo, au văzut pe viu sediul primăriei, au făcut cunoştinţă cu toate oficiile, sălile de conferinţe şi principala sală unde aleşii locali îşi execută atribuţiile. Parcurile Serghei Lazo şi parcul  Valea Trandafirilor din sectorul Botanica au fost exploarate la maximum, admirând flora şi fauna acestora.

A fost o vară ,,bogată” cu de toate. Am citit, am povestit, le-am arătat cărţi şi le-am prezentat filme îmbogățind cunoștințele despre istoria și modernizarea capitalei.

Fiecare dintre participanți la programul „Provocarea verii” își vor putea spune și arăta colegilor lor, prietenilor sau oaspeților care au vizitat această familie o mulțime de lucruri interesante despre orașul în care noi locuim. Copiii au creat lucruri frumoase, iar noi am fost alături să ne bucurăm de realizările lor. A fost o provocare frumoasă, cu idei inovatoare și amintiri nemaiîntâlnite

Am citit orice. Începând de la legenda Chişinăului şi continuând cu povești, basme, povești cu tâlc, povești populare,  legende istorice și mituri, chiar și proverbe și zicători.

Precum așteaptă copiii vacanța de vară, așa așteptăm următoarea provocare a acestui program. Vrem să fim mai buni, mai creativi, mai amuzanți, mai ingenioși deoarece acest început a fost o mare provocare, o încercare a cunoștințelor și a ceea ce putem crea prin prisma imaginației și creativității.

Natalia Sofroni, șef sector