De Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei

La 17 octombrie,  în fiecare an, marcăm  Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei. Sunt deja  29 de ani de la adoptarea acestei decizii a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, în 1992, care atenţionează lumea referitor la existenţa sărăciei ca  problemă globală și strigentă. Totodată, se împlinesc 34 de ani de la Chemarea la acțiune a părintelui Joseph Wresinski, care a iniţiat respectarea zilei de 17 octombrie drept Ziua Mondială pentru Depășirea Sărăciei.  În ultimele decenii, Republica Moldova se află în lista ţărilor sărace, unde problema eradicării sărăciei persistă și e foarte actuală.  Printre  organizaţiile mondiale de caritate, care oferă ajutor real celor nevoiaşi şi săraci, este bine cunoscută  organizaţia „Caritas”. In Moldova acţionează Fundaţia de Binefacere „Caritas Moldova”. Cu prilejul acestei zile şi pentru familiarizarea şi informarea beneficiarilor noştri, am conversat cu Edward Lucaci, directorul „Caritas Moldova”.

Ce este în fond „Caritas”? Şi ce este „Caritas Moldova”?

Caritas” este misiunea sociala a Bisericii Romano-Catolice și își propune, în activitatea de zi cu zi, să slujească săracii și să promoveze caritatea și dreptatea în întreaga lume. „Caritas Moldova” este un membru activ al marii familii „Caritas” și misiunea noastră este aceeași – de a lupta împotriva eradicării sărăciei, de a ajuta pe cei mai sărmani dintre sărmani, de a oferi suport spiritual, medical, social, material, educațional, emoțional celor săraci și care au nevoie de o șansă la normalitate.

Câţi ani activează în Moldova şi care sunt succesele majore?

Caritas Moldova” este, de 26 de ani, unul dintre actorii principali de pe piața serviciilor sociale din Republica Moldova. La început, activitatea Fundației noastre a fost concentrată în jurul ajutoarelor umanitare, dar apoi, pornind de la nevoile existente, ne-am extins proiectele și pe segmentele care țin de educația copiilor săraci, îngrijiri la domiciliu pentru bătrânii bolnavi și singuri, suport pentru familiile și comunitățile vulnerabile, susținere pentru tinerii din medii defavorizate. 

Puteţi să specificaţi activitatea de caritate făcută în domeniul eradicării sărăciei, precum și activitățile la care suntem martori în prezent și, poate, perspectivele, planurile, visurile pe viitor?

După cum am mai menționat, „Caritas Moldova”, asemenea întregii familii a „Caritas” (care numără în acest moment 160 de organizații membre pe aproape întreg mapamondul), acordă o atenție deosebită eradicării sărăciei. Practic, toate activitățile noastre ating, într-un fel sau altul, acest scop global, și putem spune că am obținut rezultate din ce în ce mai bune atât la nivel național, cât și internațional. Ne propunem ca și mai departe să continuăm în această direcție a luptei împotriva sărăciei, inegalităților, discriminării și sperăm ca, prin eforturile noastre și ale partenerilor care ne susțin, să nu lăsăm pe nimeni în urmă, să mergem împreună pe un drum al normalității, al șanselor egale, al bucuriei unui impact pozitiv și sustenabil pentru indivizii și comunitățile vulnerabile de pe ambele maluri ale Nistrului. 

Igor Fonari

Un gând despre „De Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei

Comentariile nu sunt permise.