Traficul de ființe umane – o realitate a zilelor noastre

Fenomenul traficului de ființe umane nu este un fenomen izolat, specific țării noastre, ci are un caracter internațional și transfrontalier, făcând parte din ceea ce numim criminalitate organizată. La 18 octombrie, întreaga lume marchează ,,Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane”, care este un fenomen raportat în toată lumea, inclusiv în Europa. Anual, în toată lumea mii de persoane sunt exploatate în diferite forme, sexual sau prin muncă forțată.   

În acest context, am organizat o lecție publică cu genericul ,,Cauze și factori de risc ai traficului de persoane”, unde i-am avut ca invitați pe elevii claselor a XI-a ,,A” și ,,B” de la Liceul Teoretic ,,Tudor Vladimirescu”. Pentru a discuta mai detaliat cu un specialist referitor la tema respectivă, am decis să-l invităm pe domnul Iulian Pojoga, asistent social de specialitate la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor din sectorul Botanica. Scopul activității a fost de a sensibiliza și informa publicului larg despre fenomenul traficului de ființe umane și consecințele acestuia. Elevii au fost informați cu subiecte destul de actuale și au primit răspuns la mai multe întrebări, una din ele fiind: Ce este traficul de ființe umane?

Traficul de ființe umane este o infracțiune care implică vânzarea victimei de către o persoană sau un grup de persoane către altă persoane sau alt grup de persoane. Atât copii, cât și adulții pot fi victime ale manipulării. Nu există niciun model de comportament eficient care ne-ar putea proteja de influența persoanelor rău-intenționate. Cu toate acestea, sentimentul nostru de securitate poate fi consolidat prin cunoștințe și capacitatea de a identifica amenințările. Specialistul ne-a informat că există Legea Nr. 241 din 20.10.2005 privind  prevenirea și combaterea traficului de ființe umane: trafic de ființe umane (TFU) – recrutarea, transportarea, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, prin amenințare cu forța; prin folosirea forței ori a unor alte mijloace de constrângere; prin răpire, fraudă, înșelăciune, abuz de putere sau de situație de vulnerabilitate; prin darea sau primirea de bani ori de beneficii de orice gen; pentru a obține consimțământul unei persoane care deține controlul asupra unei alte persoane. De asemenea, a vorbit și despre tehnicile de influențare utilizate în traficul de ființe umane: prietenia și câștigarea încrederii; consecință și angajament; regula reciprocității; efectul de halou și efectul deficitului. Domnul Pojoga a venit cu o statistică: în lume, anual, 600-820 mii de persoane sunt traficate. Traficul de ființe umane este cea de-a 3-a activitate infracțională aducătoare de profit din lume după traficul de droguri și cel de arme. Aproximativ 50% din numărul persoanelor traficate sunt minori care sunt exploatați sexual ori sunt forțați la muncă silită. Unele statistici de la Centrul pentru combaterea traficului de persoane ne arată că: 66,4 % din numărul total de victime au fost exploatate prin muncă; 22 % din numărul total al victimelor identificate au fost exploatate sexual; 6,9 % dintre victime au fost exploatate prin cerșit; 4,7% dintre victime au fost exploatate în activități criminale. Activitatea a reprezentat un prilej în plus de conștientizare a fenomenului și de chemare la acțiune pentru a combate traficul de ființe umane prin descoperirea traficanților și abuzatorilor, protejarea copiilor vulnerabili, a femeilor și bărbaților împotriva exploatării, dar și prin sprijinirea și reabilitarea victimelor. În concluzie, fenomenul traficului de ființe umane este unul care se schimbă și evoluează în permanență. În pofida tuturor eforturilor depuse de comunitatea anti-trafic, fenomenul continuă să existe încă în țara noastră. Bineînțeles, pandemia de Covid-19 din anul 2020, care a avut un impact economic global, a lăsat amprente dureroase mai ales în rândul persoanelor cu venituri reduse, aflate în grupurile vulnerabile. Iată de ce, depășirea acestor provocări la nivel național este o prioritate pentru Guvern și pentru întreaga  societate.

Natalia Sofroni, șef sector