Micul meu lexic de Crăciun

În tradiția românească, pe data de 25 decembrie se serbează Crăciunul pe stil nou. Cu această ocazie, în incinta Liceului teoretic „Tudor Vladimirescu” s-a desfășurat lecția de limbă franceză cu genericul Mon petit lexique de Noël (Micul meu lexic de Crăciun), Le Noël (Crăciunul) pentru elevii clasei I-a „A”. Copiii au studiat vocabular nou, ca: une boule – un glob, un sapin – un brad, des cloches – clopoței, un ange – un înger, Père Noël – Moș Crăciun, un traineau – o sanie, un renne – un ren, des chaussettes de Noël – șosete de Crăciun. Copiii au fost informați despre semnificația plantei de vâsc, au aflat despre simbolistica lumânărilor, cadourilor, bradului, Moș Crăciun, steaua lui David. De asemenea, au fost îndeplinite sarcini după exercițiul Ecrivez le nombre dans l’ étoile.

La partea practică a lecției a fost citită poezia

Le cadeau 

Ho-la-li

Ho-la-la

J’aime beaucoup

Les chocolats

Les chocolat

Et les gâteaux

Merci, maman

Pour ton cadeau

Formele de organizare a lecției au fost: frontal, în perechi și în grup. Metodele și procedee: conversație, pronunție, traducere, lectură, jocuri.

Copiii au demonstrat curiozitate și vivacitate, și au venit cu multe întrebări. Lecția s-a finalizat cu fraza „Joyeux Noël”.

Elena Chirică