Aniversări ale scriitorilor și poeților în luna Ianuarie

Scriitorii și poeții aniversării din 2022 au lăsat o amprentă strălucitoare în istoria literaturii. Am creat o listă pentru cititori, profesori, bibliotecari, care include atât scriitori ruși, cât și străini.

O atenție specială ar trebui acordată scriitorilor aniversari ai copiilor din 2022, care au creat capodopere pentru tinerii cititori.

Quotes about Tolkien (141 quotes)

03.01. În urmă cu – 130 de ani s-a născut scriitorul, poetul englez John Tolkien, creatorul unui nou gen literar, „high fantasy”. Autorul celebrelor lucrări „Hobbitul, sau acolo și înapoi” și „Silmarillionul” și trilogia „Stăpânul inelelor”. Acestea, împreună cu Hobbitul și Stăpânul Inelelor, formează un complex de povestiri și poezii legate între ele, precum și istorii fictive, limbi și dialecte inventate și eseuri despre lumi imaginare precum Arda și Pământul de Mijloc. Între 1951 și 1955, Tolkien a publicat un Legendarium al acestor povestiri. 

15.01. Acum – 400 de ani, s-a născut dramaturgul francez, reformator al comediei clasice Jean Baptiste Moliere. Leo Tolstoi a spus despre el: „Moliere este poate cel mai popular și, prin urmare, un excelent artist al noii arte”. A fost un scriitor francez de teatru, director și actor, unul dintre maeștrii satirei comice.

Jean-Marc Nattier, Portrait de Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais (1755).jpg

24.01. În urmă cu – 290 de ani, s-a născut dramaturgul și satiristul francez Pierre Augustin Caron de Beaumarchais, faimos pentru piesele sale de comedie Frizerul din Sevilla și Căsătoria lui Figaro.

A fost un ceasornicar, inventator, muzician, politician, refugiat, spion, editor, traficant de arme și revoluționar (atât francez cât și american). El a fost totuși cunoscut pentru piesele lui de teatru, în special cele trei piese cu bărbierul Figaro.

Lewis Carroll 1863.jpg

27.01. Lewis Carroll, un scriitor, matematician, filosof englez, s-a născut în urmă cu – 190 de ani. A primit recunoaștere la nivel mondial datorită basmelor „Alice în Țara Minunilor” și „Alice prin oglindă”. a fost un prozator, matematician, logician, cleric și fotograf englez.

A realizat : Doina Spătaru

șef-sector