Niciodată să nu ne uităm eroii – 2 martie: ziua memoriei

 În contextul celor 30 de ani de la conflictul armat de pe Nistru la bibliotecă a avut loc o masă rotundă dedicată zilei memoriei de 2 martie – o zi istorică plină de semnificație, de regrete, de suferință, de amintiri îndurerate, dar și de recunoștință pentru cei care printr-un sacrificiu greu de imaginat, au demonstrat lumii întregi că avem demnitate, curaj și dragoste de țară nemăsurată. Invitați speciali: Chiril Moțpan, deputat în legislatura XI, lector superior, membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova, Ștefan Jurja, combatant de război, cavaler al ordinului „Ștefan cel Mare”. Discuția s-a axat pe istoria evenimentelor, dar și pe recunoștința noastră pentru jertfa sfântă  a celor care au luptat în acest război nedrept care este prima lecție de patriotism în cadrul procesului educațional: niciodată să nu ne uităm eroii.

Chiril Moțpan a menționat faptul că „Eroi au fost și rămân a fi cei care au luptat cu mult curaj și sacrificiu în războiul din 1992 pentru independența și integritatea Republicii Moldova. Acești 30 de ani sunt aproape o viață întreagă de om. Sunt 30 de ani în care eroii independenței au văzut crescând generația de dragul căreia au luptat…Sunt 30 de ani de la acele tragice evenimente și în tot acest răstimp, amicul meu Ștefan Jurja, poartă în corpul său urmele rămase de la o explozie de grenadă. El este omul care a rezistat când părea că nu mai este scăpare; a renăscut, transformându-și existența într-o luptă pentru Memoria eroilor neamului. Despre ei, eroii luptei pentru independență, a scris două cărți. Este un om marcat de zbuciumul căutării, un mare patriot al neamului românesc. Dar viața lui încape și în puține cuvinte: este un erou. Unul dintre miile de veterani ai unui stat care nu-și cinstește eroii.”

Ștefan Jurja a donat bibliotecii una din cărțile lui dedicate evenimentelor sângeroase din război cu titlul „În căutarea luminii”.

L. Canțîr, șef serviciu