Apa – elementul esențial al vieții!

   Ziua mondială a Apei se marchează anual la 22 Martie. Este o zi în care sărbătorim apa şi în care se atrage atenţia, la nivel mondial, asupra populaţiei care suferă de lipsa ei.

   Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă. Apa este esenţială pentru supravieţuirea noastră.

   În ciuda realizărilor impresionante din ultimul deceniu, 748 de milioane de oameni încă nu au acces la surse sigure de apă potabilă şi 2,5 miliarde de persoane nu au acces la facilităţi privind salubritatea. De resursele de apă depinde funcţionarea ecosistemelor şi circuitul apei este esenţial pentru realizarea gestionării durabile a apei.

   Apa ocupă peste 70% din suprafața planetei noastre. Cea mai mare cantitate de apă se concentrează în oceane, aceasta fiind și mediul de viață pentru miliarde de organisme. Cu toate acestea, resursele de apă potabilă pe Terra sunt extrem de limitate. Doar 2,5% din volumele existente de apă sunt dulci, și sunt acumulate în râuri, ape subterane și ghețari. Trebuie subliniat faptul că în râuri și lacuri – principalele resurse de apă pentru om – sunt concentrate doar 0,02% de apă. Astfel, chiar dacă volumele de apă pe planetă sunt vaste, resursele de apă potabilă sunt evidențiate prin cantități foarte mici. La nivel global, Oceanul Planetar asigură echilibrul natural al Terrei, este o sursă de alimente, materie primă dar și energie pentru populația Pământului. Din timpuri străvechi apele oceanice reprezintă mijloc de transport și comunicare. Litoralul mărilor și oceanelor este zona principală de recreere a omului. Marea majoritate a orașelor mari sunt situate în apropiere de țărm.

   La nivel global, peste 80% din apele uzate generate de societate se întorc în ecosistem, fără a fi tratate sau refolosite. 1,8 miliarde de oameni folosesc o sursă de apă potabilă contaminată cu excremente, care le pune în pericol sănătatea fiind expuşi la îmbolnăvirea de holeră, dizenterie, febră tifoidă şi poliomielită.

   În Republica Moldova, acestă zi se sărbătorește din anul 1993, cu scopul aducerii în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative a apelor și de a scoate în evidență îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea resurselor de apă, dar și a cetățenilor de rând.

   Pentru Republica Moldova, resursele de apă sunt reprezentate de apele de suprafață: râuri și lacuri de acumulare, precum și de apele subterane. Cele mai importante volume de apă sunt asigurate de Fluviul Nistru – fluviul transfrontalier, care își acumulează apele în Carpați, curge prin Ucraina și traversează teritoriul Republicii Moldova.

   Apa este un element central în cultura şi religia tuturor civilizaţiilor, fiind de-a lungul secolelor, un element esenţial al dezvoltării societăţii. Tradiţiile culturale şi valorile sociale determină modalitatea în care oamenii percep şi gestionează apa în diferite regiuni ale lumii. 

De Ziua Mondială a Apei gestionați corect această resursă prețioasă pentru toată lumea!

Irina Haraz