Picii din grupa pregătitoare “Buburuzele”, de la Grădinița nr. 96, Chișinău, adoră excursiile la Bibliotecă. Aici, în spațiul magic al Cărții, poveștilor și eroilor preferați, ei se simt comod și bine, mai ales că sunt însoțiți de bunii ghizi – educatoarea Angela Godoroja și bibliotecarele de la secția copii – Doina Spătaru și Svetlana Chistol, a Bibliotecii „Ștefan cel Mare și Sfânt”.
Prietenia picilor cu biblioteca durează de mai mult timp – vara au ajutat să planteze flori, iarna au învățat să modeleze oameni de zăpadă. Iar mulți copii vin în orice anotimp, împreună cu părinții și frații mai mari, ca să împrumute și să citească cele mai interesante povești, enciclopedii și alte cărți.
Excursia din această zi are ca subiect tema pe care o studiază picii în această săptămână: „Cartea – o comoară de neprețuit!”, menționează Angela Godoroja: „Am venit la biblioteca “Ștefan cel Mare și Sfânt” ca să le arătăm copiilor cât de necuprinsă este lumea cărților – cât de multe, variate ca formă și conținut, grafică pot fi ele. Cât de plăcut este să le țină în mână și să le răsfoiască! Dar înainte de a veni în Împărăția cărților – am studiat câte ceva din istoria lor”.
Și ca să confirme, picii își dau ghes să ne povestească entuziasmați că primele cărți au apărut în China, că la început acestea erau scrise pe piele de vițel, cu obiecte ascuțite sau cu pene! Și alte lucruri curioase și nemaipomenite!
Câțiva copii au prezentat ghicitorile, proverbele despre carte învățate – Simon Flocea, Sofia Vozian, Lia Păduraru și alți copii s-au descurcat cu brio! Iar o ghicitoare spusă de Negru Delia, o propunem și micilor noștri cititori ai blogului:
Are foi și nu e pom,
Îți vorbește ca un om –
Cu cât mai mult o folosești,
Cu atât mai mult o îndrăgești!
Te invităm într-o excursie în împărăția cărților și a serviciilor bibliotecii „Ștefan cel Mare și Sfânt”, pe care cu cât mai mult le vei cunoaște, cu atât mai mult le vei îndrăgi! Pentru că atât picii, cât și adulții își pot găsi la Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt” prieteni și activități după plac. Spre exemplu, pe lângă lectura captivantă și rafturile cu volume din cele mai variate domenii, aici poți studia gratis o limbă străină, poți să înveți a împleti în noduri, poți comunica cu semeni în cadrul unor cluburi pe interese, poți studia psihologia, cu ajutorul unor specialiști etc. Descoperă acest tărâm!
Spiridușul Bibliotecii