Tinerii pentru dreptul la libertate și demnitate. Dezbateri organizate de serviciul Media

Apărarea dreptului la libertate și demnitate a persoanei constituie unul din scopurile supreme ale unei justiții echitabile, într-o societate democratică, spre care tindem, a menționat Alexandru Arseni, doctor habilitat  în drept constituțional, conferențiar universitar, deputat în primul Parlament și autorul Declarației de Independență. Declarația a răsunat în cadrul  ședinței de discuții-dezbateri la tema „Tinerii pentru drepturile omului. Studiu de caz”, la care a fost invitat juristul, alături de alte personalități în domeniu. 

Inițiate de  tinerii jurnaliști, utilizatori ai serviciului „Educație pentru Media” de la  Biblioteca „Stefan cel Mare și Sfant” (filiala B.M. „B. P. Hașdeu”), la dezbateri au mai participat studenți și profesori de la Facultatea de Drept, USM, membri ai Asociației „Clinica Juridică”, care oferă consultație juridică tuturor doritorilor, si tânărul Nicolae Popa, care și-a povestit istoria vieții.

Acest tânăr, cazul căruia a fost investigat de tinerii jurnaliști, afirmă că în toamna anului 2011 a fost reținut și învinuit de o infracțiune pe care n-a săvârșit-o, torturat și condamnat fără vină la Judecătoria Nisporeni. Ispășindu-si pedeapsa, tânărul cetățean încearcă timp de mai mulți ani să-și găsească dreptatea în instanțele judiciare din R. Moldova.

 Membrii serviciului „Educație pentru media”, profund impresionați de faptele relatate de tânăr, au demarat o investigație proprie, în cadrul căreia s-au confirmat multe din faptele relatate. De asemenea, jurnaliștii au descoperit că, în cazul lui Nicolae, au participat persoane învinuite de corupție, trafic de influență și alte acțiuni descalificante.  

Tinerii membri ai „Clinicii juridice”, condusă de doctorul în drept Tatiana Văzdoagă, conferențiar universitar, au constatat că, în cadrul anchetei asupra lui Nicolae Popa, au fost săvârșite o serie de încălcări procedurale grave.

Participanții au fost uimiți să afle că, după ce a fost eliberat înainte de termen din penitenciar pentru purtare exemplară, peste câteva luni Nicolae Popa a aflat că decizia a fost anulată și el va  fi nevoit totuși să-și ispășească termenul deplin. Drept motiv al deciziei, angajații penitenciarului invoca faptul că tânărul nu și-a recunoscut vina. Acestă motivație poate fi calificată  drept lezare a dreptului la libera opinie, a menționat juristul A. Arseni.

Participanții la această sesiune de dezbateri au fost impresionați să constate că realitățile din domeniul justiției din R. Moldova sunt adeseori triste, contradictorii, că libertatea persoanei nu este întotdeauna o prioritate, iar angajații domeniului adeseori nu-și cunosc sau nu-și îndeplinesc corect atribuțiile.

Cei prezenți și-au întărit opinia că tinerii reprezintă miza viitorului stat democratic R. Moldova. Precum a menționat Cristian Boldurescu, unul dintre membrii echipei de tineri jurnaliști din cadrul serviciului Educație Media de la  biblioteca „Stefan cel Mare și Sfant”, avem nevoie de oameni onești, integri atât în domeniul justiției, cât și în toate domeniile.

Întâlnirea de la Facultatea de Drept a fost una utilă și de real interes pentru toți cei prezenți. Urmează și alte activității organizate de serviciul „Educație pentru Media”, la care vă invităm să luați parte!

Alina Rusu