Hans Christian Andersen – celebru scriitor danez

 Pe data de 2 aprilie, când este și ziua de naștere a marelui scriitor de povești Hans Christian Andersen, toată lumea sărbătorește Ziua Internațională a Cărții pentru Copii. Această zi ne amintește de necesitatea de a citi cărți bune încă de la o vârstă fragedă. De asemenea, este subliniat și rolul cărții, care este un punct important în dezvoltarea intelectuală și spirituală a copilului. Să ne educăm copiii astfel, încât cartea să le fie prima jucărie și să nu uităm că anume cartea este cel mai bun cadou. O lume întreagă cunoaște numele lui Hans Cristian Andersen – celebru povestitor danez, autor al 168 de basme, traduse în peste 100 limbi ale lumii. El este scriitorul ce ne-a dat eroi ca Soldățelul de plumb, Degețica, Rățușca cea urâtă, Regina fulgilor de nea etc. Poveștile scriitorului au străbătut timpul, fiind îndrăgite și în zilele noastre. Anume viața și opera lui Hans Cristian Andersen este legată de Sărbătoarea Internațională a Cărții pentru Copii.

 Scopul este de a insufla copiilor dragostea pentru citit și pentru a promova cărțile pentru copii și lectura pentru cei mici. Sărbătoarea este un prilej pentru a-i captiva pe cei mici, mai întâi să asculte, iar mai apoi să citească povești. O carte bună citită la o vârstă fragedă, poate reprezenta cea mai trainică temelie a personalității unui copil. Familiile au devenit mult mai aproape de tot ce înseamnă proces educational. Vă îndemn să cultivăm copiilor noștri dragostea de carte, de lectură, de tot ce este mai frumos în această lume.

  Vă propunem spre lectură la acest subiect următoarele resurse, pe care vă sfătuim să le răsfoiți.

Andersen, Hans Christian. Lebedele / Hans Christian Andersen . – Chișinău: ed. Prut Internațional, 2011 . – 20 p. :  il. . – ISBN 978-9975-69-638-8

Eliza și cei șase frați ai săi au trăit fericiți până când, după moartea mamei lor, regale, tatăl lor, s-a recăsătorit cu o femeie rea, o vrăjitoare căreia nu-I plăceau copiii. Pe Eliza a trimis-o la țară, iar pe frații ei i-a transformat în lebede, care doar noaptea redeveneau oameni. Pentru ruperea vrăjii Eliza a trebuit să croșeteze cămăși din urzici pe care frații le-au îmbrăcat și așa blestemul a fost alungat.

Andersen, Hans Christian. Crăiasa Zăpezii / Hans Cristian Andersen . – București: ed. Litera Internațional, 2009 . – 72p. : il. . – ISBN 978-973-675-725-9

Crăiasa Zăpezii este povestea a doi copii dintr-un orasel nordic. Fetita Gretchen si baietelul Karl erau buni prieteni si tineau unul la altul ca si cum ar i fost frate si sora. Dintr-o data linistea lor este tulburata de Craiasa Zapezii care, o data cu aparitia primilor fulgi de nea, îl rapeste pe Karl. Gretchen porneste hotarâta si neînfricata la un drum lung si anevoios, în cautarea prietenului drag, pe care îl gaseste în palatul de gheata al Craiesei Zapezii. Cu bunatatea ei sufleteasca si calauzita de dragostea profunda față de prietenul sau, Gretchen reuseste sa o înfrânga pe Regina cea rea a zapezilor si sa îl readuca acasa pe baietel.

Andersen, Hans Christian. Rățușca cea urâtă / Hans Christian Andersen . – Chișinău: ed. Prut Internațional, 2011 . – 16p. : il. . – ISBN 978-9975-69-604-3

Într-o frumoasă dimineaţă de primăvară, o raţă îşi priveşte răţuştele ieşind din ouă. Toate sunt mici şi drăgălaşe, exact aşa cum îi stă bine unei răţuşte – în afară de una care este foarte mare şi foarte urâtă. Batjocorită de celelalte animale din curte, răţuşca cea urâtă plecă în căutarea unui loc în care să fie acceptată. Dar, chiar când este pe punctul de a se da bătută, face o descoperire surprinzătoare: a fi diferit nu este, de fapt, chiar aşa de rău! Hans Christian Andersen este unul dintre scriitorii de referinţă în minunata lume a poveştilor. Răţuşca cea urâtă are un loc de cinste printre poveştile clasice, etern valabile.

 Andersen, Hans Christian. Fata din soc / Hans Christian Andersen . – Chișinău: ed. Prut Internațional, 2011 . – 12p. : il. . – ISBN 978-9975-69-673-1

Tuturor ne plac poveştile. Le îndrăgim indiferent de vârstă. Cât despre ele, poveştile, cumva acestea îi preferă pe cei mici. Copiii ştiu ei ceva, ce mulţi dintre noi, cei mari, nu mai avem habar. Pe această observaţie cred că s-a bazat şi povestitorul Hans Christian Andersen atunci când a creat o poveste a poveştilor „Fata din soc”. O călătorie imaginară în trecut, prilejuită de o nuntă de aur, alături de Mătușica din Soc căreia unii îi spun driadă, dar al cărui nume adevărat este Amintirea.

– Ce frumos a fost! a zis băiețașul. Mamă, am fost în țările calde!
– Cred și eu! a spus mama. După ce bei două cești de ceai de soc ajungi repede în țările calde. Și l-a învelit bine cu plapuma, ca să nu răcească iar.

Andersen, Hans Christian. Degețica / Hans Cristian Andersen . – Chișinău: ed. Libris Silvius, [s.a.] . – 20p. : il. . – ISBN 978-9975-103-24-4

A fost odata o biata femeie sarmana care traia singura si isi dorea foarte mult sa aiba un copil, care sa-i fie sprijin la batranete. Zana buna i-a îndeplinit dorinta si din mica samanta cat un bob de orz pe care i-a oferit-o a rasarit o floare minunata in care sedea o fetita mica, mica de tot si draguta, numai cat degetul cel mic de inalta si de aceea ii dadu numele de Degetica. Despre intamplarile prin care trece Degetica veti afla citind aceasta carte, ce se adreseaza tuturor copiilor.

Andersen, Hans Christian. Privighetoarea / Hans Cristian Andersen . – Chișinău: ed. Prut Internațional, 2011 . – 16p. : il. . – ISBN 978-9975-69-607-4

Cartea contine povestea pentru copii „Privighetoarea”, scrisa de Andersen, in care se povesteste despre un împărat ce prefera sa asculte o privighetoare mecanică, dar care fu salvat de trilul unei privighetori. Citiți basmul „Privighetoarea” în care este vorba despre un împărat din China care avea o grădină superbă. La marginea grădinii, într-o pădure își avea cuibul o privighetoare cu un tril măiestru. Împăratul a cerut ca privighetoarea să vină la palat și să-i cânte și lui, iar aceasta s-a învoit. După un timp, un negustor i-a vândut o privighetoare de aur care cânta mereu, iar împăratul a gonit adevărata privighetoare.

 Vă îndemnăm să citiți copiilor cât mai multe cărți, căci după cum spunea Emhtt Buchwald: „Copiii devin cititori încă în brațele părinților”.

Svetlana Chistol, bibliotecară