Jocurile educaționale la bibliotecă

Jocurile fac parte din viața noastră și constituie universul copiilor. Acasă, în natură sau la bibliotecă jocurile capătă alte nuanțe și sensuri. Jocurile copilăriei sunt foarte des folosite ca un mijloc de distracție, cunoaștere și interacționare cu ceilalți membri al jocului. Copiii sunt încântați de jocuri când vin la bibliotecă. Aici ei pot găsi și badminton, șah, coarde, mingi, animăluțe , puzzle-le, jocuri distractive, jocuri pentru dezvoltarea memoriei, jocuri de cunoaștere, jocuri unde pot folosi imaginația prin pictură, construire, dezvoltarea abilităților de a face experimente și să își dezvolte cultura generală. Atât copiii cât și părinții au nevoie să se lasă duși de magia jocurilor pe care noi le oferim cu drag și gratuit tuturor categoriilor de vârstă.

Jocurile din categoria BrainBox – sunt jocuri inventive concepute pentru ca membrii familiei să le joace împreună, pentru ași îmbunătăți spiritul de observație și capacitatea de memorare a informațiilor despre invențiile care ne-au schimbat modul de viață. Jocul Invenții unde fiecare cartonaș prezintă o invenție, când a fost inventată și de cine și propria noastră notă acordată acesteia. Ce notă ai acorda telefonului, becului sau modestului pliculeț de ceai? Învață despre aceste invenții și despre multe altele cu ajutorul acestui joc distractiv de familie. Cum se joaca BrainBox: Obiectivul jocului: fii jucătorul cu cele mai multe cartonașe adunate după 10 minute. Dacă ești cel mai tânăr jucător tragi un cartonaș din cutie și întorci clepsidră. Studiezi imaginea și informațiile de pe fața cartonașului până când se scurge nisipul din clepsidră (10 secunde). Clepsidra mai poate fi întoarsă încă o dată pentru ca jucătorii mai tineri sa aibă mai mult timp pentru a studia cartonașul.

Apoi dai cartonașul unui alt jucător și dai cu zarul. Vei răspunde la întrebarea cu numărul indicat de zar. ( Ex. Dacă dai cu zarul un doi, atunci vei răspunde la întrebarea cu numărul doi).Un alt jucător îți citește întrebarea și apoi verificați împreună dacă răspunsul tău este corect, întorcând cartonașul. Dacă ai răspuns corect, păstrezi cartonașul. Dacă ai greșit pui cartonașul înapoi în cutie și următorul jucător trage un cartonaș. Câstigă jucătorul cu cele mai multe cartonase, după zece minute de joc!
Număr jucători: 1-8.

BrainBox oferă noul joc ABC cu diverse cartonașe care îi vor ajuta pe copii să își valorifici potențialul, să învețe multe cuvinte pe care să le folosească ulterior în formularea propozițiilor, astfel având un avantaj superior în comunicare.

Fiecare din jocurile pentru societate sunt des apreciate de copii și sunt interesați să cunoască cât mai mult și să își îmbunătățească cunoștințele în istorie, geografie, despre Chișinău, jocuri integrame, jocuri cu cuvinte încrucișate, jocuri din domeniul științelor și altele sunt zilnic folosite de copii. Prin joc ei comunică, se dezvoltă intelectual, cognitiv, emoțional și fizic, își fac prieteni, descoperă lumea înconjurătoare.

Creativitatea și imaginația pot fi stimulate cu ajutorul creioanelor de colorat, al culorilor, al pânzelor de pictat, al instrumentelor muzicale, al păpușilor, marionetelor și al jocurilor de construcție. Jocurile de societate sunt excelente pentru a dezvolta abilitățile sociale și de comunicare ale copiilor. Acestea îi învață să coopereze, să respecte regulile și să interacționeze cu ceilalți într-un mod pozitiv. Jocurile precum Monopoly, Scrabble sau Șahul, Mozaic, ș.a, stimulează gândirea strategică, luarea de decizii și rezolvarea problemelor. Jocurile educative sunt concepute pentru a combina distracția cu învățarea. Acestea acoperă o gamă largă de subiecte, de la alfabetizare și numerotare până la știință, geografie și limbile străine. Jocurile educative îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile cognitive, să-și îmbunătățească memorarea și să-și extindă cunoștințele într-un mod interactiv și captivant. 

Jocurile pentru copii nu sunt doar o modalitate de divertisment, ci au un rol esențial în dezvoltarea lor. Acestea contribuie la stimularea abilităților cognitive, sociale, emoționale și fizice. Le oferă copiilor oportunitatea de a învăța, de a explora și de a se dezvolta într-un mod distractiv și captivant. Fie că sunt jocuri de construcție, jocuri de rol, jocuri sportive sau jocuri creative, fiecare categorie are beneficiile sale unice. Încurajează-ți copilul să se bucure de joc și să descopere potențialul său prin intermediul jocurilor potrivite vârstei și intereselor sale. Prin intermediul jocului, copiii pot învăța, se pot conecta cu ceilalți și pot crea amintiri prețioase care îi vor însoți pe tot parcursul vieții.

Respectați întotdeauna stadiul de dezvoltare al copilului și oferiți-i
mediul adecvat pentru a se exprima.

(Maria Montessori)

A realizat : Doina Spătatu, șef sector