Micii poeți spre Poezia mare – ghidați de profesori și bibliotecare!

Unde-i pace și unire,

Este spor și veselie.

Și liniște la hotare –

Ca o mare sărbătoare!

***

Românii în lung și-n lat

Au visat și au luptat

Cu un suflet curajos

avem un viitor frumos.

Să ne unim pentru dreptate

Într-o credință frate cu frate

S-avem o țară ca-n povești,

De unde n-ai dori să pleci!

Cum credeți, care sunt cele mai frumoase poezii și cărți pentru copii? Chiar dacă cele ale poeților îndrăgiți, Grigore Vieru, Iulian Filip, Vasile Romanciuc și mulți alții, au un farmec aparte, totuși cele mai puternice emoții ni le trezesc … propriile versuri! Mai ales, dacă sunt scrise cu susținerea și îndrumarea unor poeți adevărați, a profesoarei și a părinților! O dovadă în acest sens sunt rândurile mai sus, semnate de elevii clasei a II-a „A”, de la liceul „E. Alistar”, Alexandru Spânu și Alexandru Tonu. Alături de alte versuri inspirate, ale colegilor lor – David Ureche, Amelia Garabadji, Bogdan Jardan -acestea au fost găzduite recent de paginile revistei „Florile Dalbe”, și au câștigat recunoașterea redactorilor acestei publicații și a cititorilor ei!

Despre această performanță a discipolilor ei ne relatează bibliotecara Lilia Gamarța, cea care promovează cu multă inspirație poezia, cuvântul, în rândul cititorilor de toate vârstele din sectorul Botanica. Această experiență se încadrează într-un proiect educațional mai amplu, cu genericul „Dialoguri lecturile, de la mic… și pân-la mare!”. Acesta i-a întrunit împreună pe copiii claselor a II-a „A”, de la LTPA „E. Alistar” și cei din cl. III-a, de la Gimnaziul nr. 68 din c. Dobrogea, îndrumați cu blândețe  de învățătoarele lor Valentina Palade și Irina Nicolai, alți profesori, părinți, scriitori și s-a soldat cu apariția a două cărți minunate, autorii cărora sunt copiii.

oplus_0

Lilia Gamarța, directoarea bibliotecii „Ștefan cel Mare și Sfânt”, care a fost alături la diferite etape ale proiectului,  prin facilitarea mai multe activității, inclusiv prin intermediul serviciului „Micii poeți”,  este bucuroasă să-i adune pe toți  în sala spațioasă a bibliotecii „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Acum, în faza de totalizare, picii eleganți de la cele două instituții, în straie de sărbătoare, au declamat cu mult suflet propriile creații. Colegii lor, alături de copilașii din clasa I, de la școala 152 „Pas cu Pas”, alături de învățătoarea lor Maria Cerneleanu, au ascultat vrăjiți versurile. Și, desigur, au fost inspirați să purceadă și ei la o aventură asemănătoare!

Cărțile virtuale ale copiilor, cu poeziile  și desenele lor: „Farmecul personajelor literare, văzute prin ochi de copil” a elevilor din clasa a III-a „A” de la Gimnaziul 68, Dobrogea si „Vers și culoare de talent ascuns, în cuvinte cu înțeles opus”, a picilor din cl. II-a „A”, LTPA „E. Alistar”, au câștigat  admirația publicului. Micii autori, captivați de jocul de-a rimele, au reușit să transmită și celorlalți  o emoție deosebită față de  cuvintele ordonate in sens, rima și ritm.

În ultimii ani se resimte faptul că  interesul pentru carte a scăzut. Televizorul, computerul, jocurile video le fură copiilor copilăria. Copiii în ziua de azi citesc doar atunci când sunt motivați. Pornind de la această constatare, am inițiat acest proiect, ca să trezim acest interes pentru carte, ca lectura să devină o plăcere și nu o obligație” – afirmă Irina Nicolai, învățătoarea picilor de la Dobrogea. Veniți de departe în capitală, ei se țin aproape de învățătoarea lor blândă că o mămică (care, precum aflăm, la nevoie este și  medic, psiholog sau asistent social!).

Irina Nicolaev menționează participarea la acest proiect a  poetului Iulian Filip, care le-a fost copiilor un bun profesor în arta magiei cuvintelor. Micii poeti au citit de asemenea, în cadrul unei „Șezători de vineri„, două cărți ale poetului îndrăgit – „Plăcințele cu mărar” și „Pâine de la Iepure”. Gustul dulce al cuvintelor, copiii l-au simțit și dramatizând, fiind implicați în jocuri pe rol și declamarea versurilor, menționează învățătoarea.

Valentina Palade, învățătoare la liceul „E. Alistar” vine să ne relateze și experiența picilor din propria clasă: „Participanți ai mai multor activității din cadrul proiectului, picii noștri au rămas impresionați în mod deosebit de întâlnirile cu poeta Maria Pilchin, in cadrul serviciului „Micii poeți”, realizat cu sprijinul bibliotecii „Ștefan cel Mare și Sfant”. Atunci au gustat copiii din plin din această plăcere de a-și ordona gândurile în versuri, fiind inițiați în secretele meșteșugului scriitoricesc. Am realizat apoi o vizită virtuală la o tipografie, ca să vedem cum se realizează o carte. După aceasta, a fost mai ușor să urcam la următorul nivel și să purcedem la realizarea  cărții noastre. Am ales această temă, deoarece, din practica celor 15 ani de activitate, am observat că elevii întâmpină unele dificultăți la identificarea cuvintelor cu înțeles opus și a celor cu sens apropiat„, menționează învățătoarea V. Palade.

Aerul din sala primitoare a bibliotecii „Ștefan cel Mare” miroase a flori miraculoase, aduse din poveștile cu Ilene Cosânzene și Feți Frumoși. Ei sunt chiar aici, picii se transpun în eroii lor, inspirați de magia cuvântului, care le trezește sufletele, visele și le deschide ușa spre lumea Bunătății, a Onestității, Curajului și Frumosului.

Ochii copiilor sunt strălucitori și față luminoasă, atunci când îi rog să-și povestească impresiile. Nu am putea reproduce aici toate opiniile lor, au fost foarte multe și inspirate. Dar ei ne-au convins cât de mult le-a plăcut să descopere lumea Cuvintelor. Ba chiar unii au mărturisit, în șoaptă, că scriu acum propria carte! Probabil acesta este cel mai convingător argument despre reușită proiectului! Și a serviciului „Micii poeți”, de la biblioteca „Ștefan cel Mare”! Vom mai menționa, că acest serviciu a fost inițiat de fostul ei director, poetul Dumitru Crudu, și, precum vedem, își demonstrează actualitatea și eficiența. Ideea de cultivare a dragostei de poezie prin deprinderea meșteșugului de versificare ar merita, credem,  sa fie preluată, cu delicatețe și inspirație și de alți profesori și bibliotecari!

Cei curioși pot găsi, pe adresele indicate mai jos,  cărțile inspirate ale copiilor!

Alina Rusu